منابع انسانی مهمترین بخش هر سازمان محسوب میشوند. به طوری که اعمال هر یک از موارد نظیر کاهش، افزایش، توسعه و حذف این منابع میتواند عملکرد یک سازمان یا مجموعه را تحت تأثیر خود قرار دهد. بروز هر گونه تغییر در منابع انسانی یک سازمان تا حد زیادی میتواند شکست و موفقیت آن سازمان را تعیین نماید. به طور کلی منابع انسانی را باید به عنوان یکی از سرمایههای هر نهادی دانست و برای بهبود وضعیت آن تلاش کرد. مشاغل منابع انسانی یکی از مشهورترین گروههای شغلی هستند. اگرچه دارای گستردگی بسیاری نمیباشند اما از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند. ما در این مقاله از اچ آر سرویس قصد داریم با بررسی مسائلی مانند بازارکار، مزایا، معایب و درآمد مشاغل حوزه منابع انسانی، این مسئله مهم را مورد واکاوی و بررسی قرار دهیم.
منابع انسانی چیست؟
افراد فعال در هر نهاد و یا سازمانی را میتوان به عنوان منابع انسانی آن نهاد معرفی کرد. در واقع میتوان گفت که منابع انسانی هر سازمان، تعداد افرادی هستند که برای توسعه و پیشرفت آن سازمان تلاش میکنند. منابع انسانی نقش مؤثری در عملکرد موفق و یا ناموفق یک مجموعه دارند و میتوانند تأثیر به سزایی در آینده آن مجموعه داشته باشند؛ بنابراین توجه به این افراد و مشاغل حوزه منابع انسانی از موارد بسیار مهم در هر شرکتی است که باید برای آن برنامه ریزی شود.
مدیریت منابع انسانی یعنی چه؟
به طور کلی مدیریت منابع انسانی را میتوان استفاده از نیروی انسانی در جهت تحقق اهداف سازمان دانست. این بخش، فعالیتهایی مانند آموزش، کارمندیابی، حقوق و روابط سازمانی را دربر دارد. هدف مدیریت منابع انسانی، بررسی چگونگی مدیریت افراد در سازمان از طریق سیستمها و سیاستگذاریها میباشد. مدیریت منابع انسانی نتیجهی روشهای ارزش گذاری کسب و کار از طریق مدیریت استراتژیک نیروی کار است. ممکن است وظایف مدیریت منابع انسانی در هر شرکت بسته به شرایط و بزرگی آن شرکت متفاوت باشد.
وظایف مدیران منابع انسانی
- مدیریت و رهبری همه جانبه و مبتنی بر فرد
- پیشرفت انعطافپذیری، خلاقیت و نوآوری جهت افزایش رقابت
- آموزش و ارتباط مؤثر با کارکنان و مدیران
- ایجاد رویکردهای تازه در فرایندهای کار
- ارزیابی فعالیتها و عملکرد اجزای مجموعه
- گسترش فعالیتهایی که سبب بهبود عملکرد فردی و سازمانی میشود
مشاغل حوزه منابع انسانی
اهمیت مدیریت منابع انسانی سبب شده است که در اکثر شرکتها و سازمانهای مدرن، وجود این منابع امری مهم و الزامی باشد؛ بنابراین یکی از موقعیتهای شغلی منابع انسانی، جذب افراد به عنوان مدیریت منابع انسانی در مجموعههای دولتی و خصوصی است. برای دستیابی به شغل مدیریت منابع انسانی، میتوان در دانشگاه، رشتهی مورد نظر مرتبط با این شغل را دنبال کرد و با اصول اولیهی این شغل آشنا شد. این رشته دارای گرایشهای مختلفی است که بسته به هر نقشی تعریف میگردد. خلق ارزش در سازمانها یکی از مهمترین مواردی است که باید در مدیریت منابع انسانی به آن توجه کرد.
بازارکار مشاغل حوزه منابع انسانی
فعالیت در حوزه منابع انسانی میتواند بسیار گسترده باشد اما در ادامه این مطلب ما مهمترین موارد را برایتان شرح میدهیم تا با مزایا و معایب آن مشاغل بیشتر آشنا شوید.
مدیر منابع انسانی
امور مربوط به مصاحبه، جذب و آموزش اعضا به عهده مدیر منابع انسانی است. افرادی که دارای این شغل هستند باید جهت بهتر شدن وضعیت منابع انسانی، یک برنامه استراتژیک را در اختیار شرکت قرار دهند. هماهنگی تیم مدیریت، ارتباط با کارکنان و مدیران شرکت از اصلیترین وظایف این شغل میباشد. مدیر منابع انسانی جزو آن دسته از مشاغلی است که همیشه در شرکتهای خصوصی و دولتی به آن نیاز است. حقوق به دست آمده از این شغل با توجه به نوع شرکت و شرایط آن متغیر میباشد.
مدیر امور اداری
مدیر امور اداری یکی دیگر از مشاغل حائز اهمیت در این حوزه شناخته میشود. این شغل بر روی اموری نظیر هماهنگی و برنامهریزی، انجام خدمات اداری، فعالیتهای مربوط به قراردادها، تجهیزات اداری و هزینهها متمرکز است. نظارت بر عملکرد کارکنان، بیمه و وام آنها نیز از دیگر وظایف مهم مدیر امور اداری محسوب میشود.
با توجه به این که نظمبخشی به امور اداری و مالی در هر سازمان بسیار مهم است، این شغل از بازارکار خوبی برخوردار میباشد. البته باید این نکته را هم در نظر گرفت که از آنجا که درآمد شغل امور اداری بسیار زیاد است میزان متقاضیان این شغل هر ساله رو به افزایش است. استاد دانشگاه، مشاور مدیریت، کارشناس بیمه، کارمند بانک، مدیر روابط عمومی و رئیس بانک نیز از جمله مشاغلی هستند که از طریق منابع انسانی میتوان به آنها دسترسی داشت. میزان درآمد حاصل از این شغلها با توجه به گستردگی آنها متفاوت میباشد.
مزیتها و معایب مشاغل حوزه منابع انسانی
شاید بتوان گفت که اصلیترین ضعف شغلهای این گروه، عدم توجه به مدیریت منابع انسانی است. دلیل این موضوع هم عدم فراگیری همه جانبه مشاغل منابع انسانی میباشد. در حال حاضر، کشور آمریکا بیشترین توجه را نسبت به مشاغل مربوط به منابع انسانی دارد. علت این امر، اهمیت تولید در نظام سرمایه داری است. ارزش این مشاغل در آمریکا به حدی است که حقوق کارشناسان این حوزه، بیشتر از پنج برابر متوسط جهانی میباشد. اما مزیتهای مشاغل حوزه منابع انسانی بسیار بیشتر از معایب آن هستند.
ارتباط مؤثر با انسانها یکی از مهمترین مزایای این گروه شغلی محسوب میشود. یک مدیر منابع انسانی زمانی میتواند به موفقیت دست پیدا کند که ارتباط مؤثری با سایر بخشهای مجموعه داشته باشد. این بخشها میتوانند ارتباط با مدیران یا کارکنان و یا ارتباط با دیگر نهادها باشند. از آنجا که وظایفی نظیر آموزش، سخنرانی، تبلیغات و برقراری ارتباط تأثیرگذار برعهده شاغلین منابع انسانی است، توانایی هماهنگی، برنامه ریزی و سخنوری از دیگر تواناییهای افراد فعال در این حوزه میباشد.
مدیریت منابع انسانی همواره در تلاش است تا با هماهنگی و برنامه ریزی مناسب برای سازمانها ارزشآفرینی کند؛ از همین رو نقش بسیار مهمی در موفقیت سازمانها دارد. ارزش این نقش و نیاز به نیروی متخصص در این حوزه در جوامع امروزی روز به روز در حال افزایش است و در آیندهای نزدیک از اهمیت به سزایی برخوردار میباشد. بنابراین سازمانهایی موفقیت بیشتری را از آن خود میکنند که از نیروهای متخصص و کارآمدتری استفاده کنند.