همه ما تاکنون حداقل یک بار در یکی از انواع تستهای شخصیتشناسی یا روانشناسی شرکت کردهایم. برخی از افراد صرفا جهت سرگرمی چنین تستهایی را انجام میدهند. اما برخی دیگر به طور قطعی به نتیجه آنها یقین دارند و برای کارهای مهمی مانند استخدام، ازدواج و… از آنها استفاده میکنند. البته ناگفته نماند که همه این تستها معتبر نیستند و تنها بعضی از آنها به صورت تخصصی طراحی شدهاند. یکی از آزمونهای معتبر روانشناسی، mbti نام دارد که در این مقاله به طور کامل درمورد این تست صحبت خواهیم کرد. اگر میخواهید با یکی از بهترین و معتبرترین تستهای روانشناختی آشنا شوید، تا انتهای مطلب همراهمان در hrservice باشید.
تست mbti چیست؟
طبق نظر یونگ، انسانها هشت الگوی رفتاری دارند. پس از بیان این نظریه، مایرز و بریگز شروع به تحقیق بر روی آن کردند و به توسعه ایدههای یونگ درباره الگوهای ذهنی پرداختند. نتیجه تحقیقات آنها درباره انواع شخصیتها در تستی با نام MBTI گنجانده شده است. جالب است بدانید، اعتبار این آزمون به قدری بالاست که هرساله جمعیتی نزدیک به ۲ میلیون نفر در آن شرکت میکنند. همچنین سازمانهای بزرگ نیز برای بهبود عملکرد نیروی انسانی خود از این تست استفاده میکنند.
در تست mbti شخصیت افراد با توجه به ۴ معیار اصلی مورد بررسی قرار میگیرد. این معیارها مواردی مانند برونگرایی- درونگرایی، شهودی – حسی، ادراکی- قضاوتی و احساسی یا منطقی هستند. در این تست، شما باید به ۹۳ سوال پاسخ دهید و زمان در نظر گرفته شده برای آن تقریبا ۱۰ دقیقه است. در این آزمون، هیچ پاسخی درست یا غلط نیست، بلکه شما باید احساس واقعی خود را از بین گزینهها علامت بزنید. درنهایت ۱۶ تیپ شخصیتی در نتیجه تست وجود دارد که باتوجه به پاسخهای شما یکی از این ۱۶ مورد به شما نسبت داده میشود. هریک از ویژگیهایی که فرد دارد، با یک حرف اختصاری نشان داده میشود و تیپ شخصیتی شما با یک کلمه ۴ حرفی معرفی خواهد شد. این حروف عبارتند از:
- درون گرایی (I) یا برونگرایی (E)
- منطقی (T) یا احساسی (F)
- شهودی (N) یا حسی (S)
- ادراکی (P) یا قضاوتگر (J)
اهمیت تست mbti
همانطور که میدانید، با انجام تستهای شخصیتشناسی قادر خواهید بود خود و دیگران را بهتر بشناسید. این نوع شناخت میتواند در بخشهای مختلف زندگی اثرات بسیار مهمی بر تصمیمگیریهای ما داشته باشد. امروزه این موضوع بر هیچکس پوشیده نیست که خودشناسی در رشد و توسعه فردی جایگاه بسیار مهمی دارد. علاوه بر این، در سازمانها نیز سبب بهبود عملکرد افراد و قرار گرفتن متخصصین در جایگاه واقعیشان میشود. به همین دلیل، بسیاری از شرکتهای معتبر از تست MBTI در زمان استخدام استفاده میکنند تا ببینند که آیا فرد جویای کار مناسب جایگاه شغلی موردنظرشان هست یا خیر.
ازجمله سایر دلایلی که اثبات کننده مهم و معتبر بودن تست MBTI است، میتوان به عدم وجود شکاف جنسیتی و بهینه بودن آن برای تمام فرهنگهای جهان اشاره کرد. لازم به ذکر است که این آزمون، توسط چند موسسه معتبر بینالمللی تایید شده و نتایج آن را میتوان با آخرین تحقیقات و پیشرفتهای حوزه روانشناسی تطبیق داد.
کاربردهای تست mbti چیست؟
نتایجی که از تست mbti به دست میآیند در حوزههای مختلفی قابل استفاده هستند. معمولا متخصصین روانشناسی از این تست در زمان مشاوره ازدواج، استخدام و یا شناخت مهارتهای ارتباطی فرد استفاده میکنند. همچنین مقالات و ویدئوهای متعددی وجود دارد که به شما میگویند چه شغلی مناسب تیپ شخصیتی شما میباشد. علاوه بر این، حتی اگر قصد ازدواج و یا پیدا کردن شغل را هم نداشته باشید، باز هم این تست میتواند به شما در جهت شناخت بیشتر ویژگیهای خودتان کمک کند. بدین ترتیب میتوانید روابطتان را بهتر اداره کنید و ارتباط موثر با اطرافیانتان داشته باشید.
بررسی هر یک از ویژگیهای موجود در تست MBTI
همانطور که گفتیم در نتیجه این تست، با استفاده از چهار حرف، تیپ شخصیتی شما معرفی میشود. هرکدام از این حروف نشاندهنده یک شاخصه خاص در شخصیت شما هستند. در ادامه، با تک تک این ویژگیها آشنا خواهیم شد.
برونگرایی (E)
کسانی که با حضور در گروههای بزرگ انرژی میگیرند، برونگرا شناخته میشوند. درواقع عاملی که احساس خوب برای این دسته از افراد به دنبال دارد، ارتباط کلامی با دیگران و اجتماعی بودن است. افراد برونگرا در شغل خود نیز ترجیح میدهند به صورت گروهی فعالیت کنند و کارهای تکی برای آنها کسلکننده است.
درونگرایی (I)
انجام پروژههای تکنفره و شرکت در جمعهای دوستانه کوچک، برای افراد درونگرا خوشایند است. ترجیح افراد درونگرا، داشتن چند دوست معدود است و کمتر کسی میتواند به عنوان دوست در مدت زمان کوتاهی به آنها نزدیک شود. ایدهپردازی، تفکر و تفریحات انفرادی ازجمله علاقهمندیهای افراد درونگرا میباشند.
افراد حسی (S)
افراد حسی خیلی راحت میتوانند اطلاعات خاص را به خاطرشان بسپارند. تمرکز روی واقعیتهای موجود و تجربه کردن، ازجمله علاقهمندیهای افراد حسی هستند. چنین افرادی در زمان انتخاب شغل بر روی حقایق آن، یعنی مواردی مانند مزایا، حقوق و… تمرکز دارند.
شهودی (N)
فکر کردن درمورد آینده، احتمالات و موضوعات انتزاعی، ازجمله کارهای لذتبخش برای افراد شهودی میباشد. ازجمله سایر ویژگیهای آنها میتوان به مواردی مانند خلاقیت در صحبت کردن، علاقهمندی به تخیل، تمرکز بر روی الگوها و تصورات و نتیجهگیری درمورد آینده اشاره کرد. در زمان انتخاب شغل، این دسته از افراد بیشتر به پتانسیل شغل توجه میکنند.
احساسی (F)
همانطور که از نام این گروه مشخص است، احساساتشان بیشترین نقش را در تصمیمگیری آنها دارد. افراد احساسی باتوجه به ارزشهای خود با اطرافیانشان رفتار میکنند. انرژی این گروه با حمایت کردن از دیگران و تایید گرفتن از اطرافیانشان تامین میشود. دلسوزی، همدلی و مهربانی از ویژگیهای بارز آنها است. در زمان انتخاب شغل براساس همان حسی که در لحظه دارند تصمیم میگیرند و به سایر ابعاد و جوانب توجهی نمیکنند.
منطقی (T)
کسانی که منطقی هستند در زمان انجام یک کار و یا تصمیمگیری درمورد موضوعی، به عواقب کار فکر میکنند. همچنین در زمان تجزیه و تحلیل و بررسی موضوعی خاص، احساسات را کنار میگذارند و با استفاده از منطق خود تصمیم میگیرند. اگر به کسانی که این ویژگی را دارند دقت کرده باشید، در صحبتهایشان مدام به دنبال علت و معلول هستند. در زمان انتخاب شغل، به بررسی تمام گزینههای پیش رو میپردازند تا به این اطمینان برسند که انتخاب آنها بهترین گزینه ممکن است.
ادراکی (P)
ترجیح این افراد سبک زندگی انعطافپذیر است و تمایل دارند تا هر چیزی را درک کنند. درواقع آنها تلاش میکنند به جای کنترل زندگی، آن را بفهمند و تجربه کنند. ازجمله ویژگیهای بارز افراد ادراکی، دقیقه نودی بودن کارهای آنهاست و با فشار کار در لحظات پایانی هیچ مشکلی ندارند!
قضاوتگر (J)
این گروه از افراد، زندگی منظم و برنامهریزی شده را ترجیح میدهند و همواره در پی مدیریت کارها و برنامههای خود هستند. تصمیمات آنها همیشه حساب شده و برنامهریزی شده هستند و هیچگاه انجام امور را به لحظات پایانی موکول نمیکنند. انجام دقیق و به موقع کارها برای افراد قضاوتگر بسیار مهم است و از این موضوع انرژی میگیرند.
تفاوت MBTI با سایر تستهای شخصیتشناسی چیست؟
همانطور که گفته شد، در این تست هیچ پاسخ صحیح و غلط وجود ندارد. بنابراین در نتیجه آن نیز نمیتوان هیچکدام از شخصیتها را بر دیگری برتری داد. همچنین برخلاف برخی از تستهای موجود، هدف MBTI ارزیابی سلامت روان و یا سایر تشخیصهای پزشکی نیست. درواقع هدف از انجام این تست، فقط و فقط شناخت ویژگیهای خود و اطلاع از توانمندیهایمان است. با به دست آوردن این اطلاعات، میتوانید تصمیمهای مهم زندگیتان را با فکری بازتر و آگاهی بیشتر انجام دهید.
خوب است بدانید که از دیگر تفاوتهای MBTI با دیگر تستهای روانشناختی، اعتبار آن است. واقعیت این است که بسیاری از تستها که در فضای مجازی و… با آنها روبرو میشویم، هیچ پشتوانه علمی ندارند و صرفا جهت سرگرمی هستند. اما MBTI کاملا تخصصی طراحی شده و توسط موسسات معتبر جهانی نیز تایید شده است.
جمع بندی
امروزه علم روانشناسی هم مانند حوزههای دیگر، پیشرفتهای چشمگیری داشته است. به طوری که از این علم در زمینههای مختلف استفاده میشود. یکی از مواردی که استفاده از روانشناسی در حوزههای گوناگون را آسانتر کرده، تستهای شخصیتشناسی میباشد. یکی از معروفترین و معتبرترین این تستها، MBTI نام دارد. از این تست، در بخشهای مختلف زندگی مانند انتخاب شغل، انتخاب همسر و… میتوان استفاده کرد که در این مقاله، به طور کامل توضیح دادیم که منظور از تست mbti چیست و به شرح ویژگیهای آن پرداختیم.