تفکر استراتژیک چیست؟

تفکر استراتژیک چیست
امتیاز دهید

مدیران برای رشد شرکت و پیشرفت باید روش­های مختلفی را در نظر داشته و طبق برخی اصول و قاعده عمل کنند. تفکر استراتژیک یکی از مواردی است که موجب رشد شرکت و پیشرفت آن می­شود. مدیر سازمان باید در چهارچوبی مشخص و براساس تئوری­های از پیش تعیین شده و به کمک ابزارها و تکنیک­های مختلف به دنبال طراحی موقعیت­هایی برای پیشرفت و عبور از چالش­ها و مشکلات باشد؛ تمامی این موارد را برنامه­ریزی و تفکر استراتژیک در اختیار مدیر قرار می­دهد. در برخی موارد ممکن این برنامه استراتژیک راه حلی برای مشکلات نباشد و فقط تسکین دهنده­ای موقتی باشد. برای بررسی بیشتر موضوع تفکر استراتژیک چیست در ادامه باما همراه باشید.

تفکر استراتژیک چیست؟

تفکر استراتژیک تمرینی برای سودهی به تصمیمات برپایه تصور کردن نتیجه آن بوده و هم­چنین اطمینان از هم­خوانی اقدامات و هدف نهایی است. تفکر استراتژیک به دنبال ایجاد دستورالعمل‌هایی برای ارزیابی درست انتخاب‌ها و انطباق تصمیم‌های گرفته شده با اهداف نهایی است. این تفکر برای توسعه برنامه استراتژیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. افرادی که در برنامه استراتژیک با یکدیگر همکاری دارند، باید برای هدایت این فرآیند و اتخاذ تصمیمات درست تاکتیکی تا هنگام رسیدن به نتیجه مطلوب، آمادگی کامل داشته باشند. این در حالی است که فقط برخی از مدیران  در بحث‌های مربوط به برنامه استراتژیک مشارکت دارند.

اهمیت تفکر استراتژیک در چیست؟

تفکر استراتژیک در پیشرفت و ارتقا فضاهای مختلف و فعال بسیار موثر است. این تفکر می‌تواند در افراد این امکان را ایجاد کند تا فرصت‌های نوینی بدست آورند و بتوانند تصمیمات مهمی اتخاذ کنند. برخی از نکات مهم در خصوص اهمیت تفکر استراتژیک شامل موارد زیر است.

  • این تفکر در مقابل نگرش‌های غیر راهبردی، رفتاری متفاوت بر سازمان ایجاد می‌کند.
  • در این فرآیند تمرکز تمامی منابع سازمان بر موارد اصلی و مهم بوده و از توجه به سایر امور و انجام آن‌ها پرهیز می‌کند.
  • این عملیات می‌تواند فضایی رقابتی در سازمان ایجاد کند و این رقابت فواید بسیاری را برای سازمان به ارمغان می‌آورد.

اهمیت تفکر استراتژیک

اجزا تفکر استراتژیک چیست؟

یک مدیر برای ایجاد پیشرفت و ارتقا سازمان با کمک تفکر استراتژیک، باید برخی مهارت‌ها را در خود ایجاد و تقویت کند. یکی از اجزای اصلی تفکر استراتژیک ایجاد یک طرح یا جهت‌یابی مناسب است. برای انجام این مهم باید به برخی نکات مانند بررسی فرصت‌ها و امکانات عملی شدن طرح، ریسک‌های موجود در طرح، هزینه‌های ایجاد شده توسط طرح، تحلیل میزان اثر بخشی طرح و شناسایی موانع و راه‌حل‌هایی برای رفع آن‌ها توجه داشت. از دیگر عناصر مهم و کاربردی این تفکر می‌توان به قاطع بودن در دستورکارهای تعیین شده، هوش بالا و متعهد بودن به فرآیند‌های ایجاد شده اشاره کرد. هم‌چنین ایجاد هماهنگی مطلوب بین اعضای گروه از دیگر اجزای تفکر استراتژیک است.

ویژگی مدیران دارای تفکر استراتژیک

مدیرانی که دارای تفکر این چنینی هستند به‌طور معمول خصوصیات منحصربه فردی را دارا می‌باشند. این افراد به‌طور دائم تفکرات جدید و اثر بخش را در تشکیلات پیاده‌سازی کرده و از نظرات و پیشنهادات سایر اعضای گروه نیز استفاده می‌کنند. یکی بارزترین ویژگی‌های مدیران دارای تفکر استراتژیک ریسک‌پذیری در تغییر و عدم ترس از آن است. موضوع تغییر پذیر بودن برای ایجاد فرآیند‌های مثبت و مطلوب، یکی از موارد مهمی است که هر مدیر دارای تفکر استراتژیک باید آن را دارا باشد. این مدیران باید قبل از انجام تصمیمات مهم، چشم انداز آن را مورد بررسی قرار داده و تمامی فعالیت‌ها و عملیات‌های سازمان را براساس برنامه‌ریزی‌های هدفمند انجام دهند. برخی دیگر از این ویژگی‌ها به شرح زیر است.

  • مدیران دارای این مدل تفکر باید نسبت به اتفاقات و مشکلات پیش آمده نگاه دقیق‌تری داشته باشند.
  • کنجکاوی در تمامی امور یکی از ویژگی‌های مهم این افراد است.
  • وجود تفکرات عاقلانه و تصمیم‌گیری‌های منطقی از دیگر ویژگی‌های این افراد است.
  • این افراد به‌طور دائم در حال یادگیری بوده و از انجام فعالیت‌های جدید و تغییر هراسی ندارند.
  • پشتکار و تلاش مضاعف از ویژگی‌های مهم یک مدیر دارای تفکر استراتژیک است.
  • اهمیت پیشرفت سازمان و تلاش برای بهبود فعالیت‌ها و رفع نواقص از سایر خصوصیات مدیران با این نوع تفکر است.

به‌طور کلی مدیران دارای این نوع تفکر در همه حال به فکر پیشرفت و پیروزی سازمان هستند.

روش‌هایی برای بهبود تفکر استراتژیک

برای آن که بتوان تفکر استراتژیک را بهبود بخشید باید بر روی برخی مهارت‌های کلیدی خود تمرکز کرد. این مهارت‌ها به شرح زیر است.

دنبال کردن ترندها

برخی از افراد به دلیل مشغله بسیار زیادی که برای خود ایجاد کرده‌اند از روند برخی از مسائل روز داخلی ک خارجی بی‌اطلاع هستند. این مهم سبب می‌شود تا ترند‌ها را مشاهده نکرده و آن‌ها را دنبال نکنند. برای آن‌که یک فرد بتواند تفکر استراتژیک خود را بهبود ببخشد باید ترند‌های داخلی را کشف و آن‌ها را با فعالیت‌های روزمره آمیخته کنند. هم‌چنین به واسطه این مهم باید در وصل کردن همکاران خود فعال باشند.

طرح مداوم سوال

باتوجه به ترندها و اطلاع از مشکلات و چالش‌های موجود می‌توان مهارت تفکر استراتژیک با طرح سوالات مختلف برای خود بهبود بخشید. طرح سوال سبب می‌شود تا فرد برای رسیدن به جواب از روش‌های خلاقانه مختلفی بهره‌مند شود. هم‌چنین این مهم موجب می‌شود تا شخص دید بهتری نسبت به سازمان و کارکنان داشته و در برخی موارد پاسخ این سوالات با اهداف از پیش تعیین شده سازمان برای رسیدن موفقیت در یک راستا قرار می‌گیرند.

صرف زمان برای فرآیندها

مشغل کاری سبب می‌شود تا افراد برای فرآیندها، مشکلات و پیشنهادهای سایر اعضا نتوانند زمان مناسبی را اختصاص دهند. برای آن که بتوان تفکر استراتژیک را بهبود بخشید باید بخش قابل قبولی از زمان خود را برای فکر کردن در خصوص چالش‌های ایجاد شده و نظرات افراد اختصاص داد.

برای ایجاد مهارت‌هایی مانند تفکر استراتژیک باید تلاش و پشتکار زیادی داشت تا بتوان بهترین فرآیندها را ایجاد کرد. هم‌چنین وجود یک راهنما در پیشبرد این مهم می‌تواند بسیار موثر واقع شود. برای این منظور پیشنهاد می‌شود از متخصصین و کارشناسان اچ آر سرویس در این خصوص کمک بگیرید. برای انجام این مهم می‌توانید همه روز از ساعت ۹ صبح الی ۷ شب با شماره ۰۵۱۳۶۰۹۸۲۰۳ ارتباط برقرار کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.