مدیر منابع انسانی ارشد و یا مدیر ارشد منابع انسانی، یکی از مدیران ارشد اجرایی در یک شرکت و یا سازمان به شمار میرود. مدیر ارشد، مسئولیت تمامی فعالیتها و خط مشیهای مربوط به منابع انسانی و کارکنان یک سازمان را بر عهده دارد. از جمله وظایف وی میتوان جذب نیروی انسانی، آموزش کارکنان جدید یک شرکت، کنترل و تنظیم فعالیتهای سازمانی، ارزیابی عملکردهای منابع انسانی، رتبه بندی کارکنان سازمان و… را نام برد.
انجام این مسئولیتها موجب شده تا در بسیاری از سازمانها، رئیس منابع انسانی و یا مدیر ارشد منابع انسانی، در بالاترین رتبه مدیریت منابع انسانی قرار گیرد. چنین فردی به طور مستقیم میتواند گزارشهایی را به مدیر عامل شرکت ارائه دهد. بنابراین عامل، مدیر ارشد، در بسیاری از شرکتهای بزرگ از اعضای اصلی هیأت مدیره به شمار میرود. در ادامه با اچ آر سرویس به بیان بعضی از وظایف مدیر منابع انسانی ارشد خواهیم پرداخت تا از این طریق با این نقش، آشنایی بیشتری حاصل کنیم.
مدیر ارشد منابع انسانی
رئیس منابع انسانی و یا مدیر ارشد منابع انسانی، در بالاترین رتبه مدیریت منابع انسانی قرار میگیرد. چنین فردی به طور مستقیم میتواند گزارشهایی را به مدیر عامل شرکت ارائه دهد. بنابراین عامل، مدیر ارشد، در بسیاری از شرکتهای بزرگ از اعضای اصلی هیأت مدیره به شمار میرود. در ادامه با اچ آر سرویس به بیان بعضی از وظایف مدیر منابع انسانی ارشد خواهیم پرداخت تا از این طریق با این نقش، آشنایی بیشتری حاصل کنیم.
جذب و استخدام منابع انسانی
یکی از وظایف اساسی که بر عهده مدیر منابع انسانی ارشد یک سازمان قرار میگیرد، شناسایی نیازهای شغلی آن سازمان و یا شرکت است. وی باید پس از شناسایی این نیازهای شغلی، افراد مناسبی را برای پر کردن این مسئولیتها در نظر بگیرد و استخدام نماید. در حقیقت، وظیفه این واحد و مدیر ارشد آن، این است که در ابتدا به برآورد دقیق نیروی کار بپردازد و سپس با توجه به آن، ظرفیت و یا ظرفیتهای خالی را شناسایی کند و سپس به استخدام نیروی کار تازه اقدام نماید.
از طرف دیگر مدیر ارشد، لازم است تا در ابتدا وظایف و تواناییها و مهارتهای لازم را برای احراز یک شغل و یا سمت در سازمان، بررسی کند و ویژگیهای فرد مورد نظر را نیز تعیین کند و سپس با توجه به این عوامل به استخدام نیروی انسانی بپردازد. لازم به ذکر است که در طی فرایند استخدام منابع انسانی و نیروی کار تازه، به طور معمول وظایف دیگری نیز بر عهده بخش مدیریت منابع انسانی و به ویژه مدیر ارشد قرار میگیرد. بنابراین، این بخش لازم است تا حتما با نظر مدیر ارشد خود، هماهنگیهای لازم را برای مصاحبه با نیروهای جدید و گزینش آنها، نیز انجام دهند. همچنین استخدام رسمی یک نیرو، بستن قرار داد با وی، تشکیل پرونده پرسنلی و… نیز همه باید با نظارت مدیر ارشد منابع انسانی سازمان، اتفاق بیفتد.
آموزش منابع انسانی و نیروهای کار
امروزه با توجه به تغییر و تحولات سریع در جهان، یکی از بخشهای مهم سازمانها، آموزش کارکنان آن سازمان است. آموزش منابع انسانی و کارکنان یک شرکت، نیز از وظایفی است که تحت نظارت مدیر ارشد آن سازمان، انجام میگیرد. آموزش منابع انسانی به طور کلی شامل سه بخش است. از جمله این بخشها میتوان آموزش کارکنان جدید، آموزشهای ضمن خدمت منابع انسانی و کارکنان، آموزشهای بازآموزی منابع انسانی را نام برد. در ادامه به بررسی هر یک از آنها میپردازیم.
آموزش کارکنان جدید
برخی از نیروهای انسانی یک سازمان، افرادی هستند که به تازگی به عضویت آن سازمان در آمدهاند. این افراد نیازمندند تا با شرکت جدید، آشنایی حاصل کنند. از طرف دیگر لازم است حتما قوانین و خط مشیهای آن شرکت را بدانند و با اصول کاری خود نیز آشنا شوند. بنابراین برنامه ریزی و اجرای این آموزشها باید تحت نظارت مدیر ارشد آن شرکت انجام گیرد تا فرایند جذب منابع انسانی، تکمیل گردد.
آموزشهای ضمن خدمت منابع انسانی
یکی از وظایفی که بر عهده مدیر ارشد یک سازمان قرار داده میشود، آموزش کارکنان و نیروی انسانی آن سازمان است. در حقیقت، این نیروها باید برای تطابق یافتن با پیشرفتهای جهان کنونی، در حیطه کاری خود، به روز شوند تا بهتر بتوانند وظیفه خود را انجام دهند. بنابراین لازم است تا مدیر ارشد با توجه به نیازهای آموزشی کارکنان، برای آنها دورههای آموزشی مناسبی را تدارک ببیند و آن را اجرا کند.
آموزشهای بازآموزی کارکنان
اصول کاری بعضی از شرکتهای بزرگ به این صورت است که آنها سعی دارند از طریق آموزش مجدد مطالب قبلی و برای این که مطالب آموزشی در ذهن کارکنان، جای گیرد دورههای آموزشی بازآموزی، تدارک ببینند. برگزاری این دورهها باید تحت نظارت مدیر ارشد منابع انسانی آن سازمان اتفاق بیفتد و اجرایی شود تا از این طریق، آموزشهای قبلی به طور مجدد تکرار شوند و بازآموزی گردند.
ارزیابی و پاداش دهی
به طور کلی میتوان گفت ارزیابی عملکرد، از روشهای جدید در مدیریت منابع انسانی است که از طریق آن، سعی میشود به ایجاد انگیزه در کارکنان و منابع انسانی یک سازمان کمک شود. از این طریق، مدیر ارشد منابع انسانی میتواند تفاوت میان کارکنان پرتلاش و کارکنان معمولی و سایر نیروی انسانی سازمان را تعیین و مشخص کند تا از این طریق به ابزاری مفید برای پاداش دهی به کارکنان پر تلاش دست یابد. به طور معمول در سازمانهای مختلف، روند برنامهریزی و اجرای ارزیابی عملکرد، توسط مدیریت منابع انسانی و تحت نظارت مدیر ارشد آن سازمان، انجام میشود. بر این اساس، کارکنان مختلف مورد ارزیابی واقع میشوند و بر همین مبنا نیز پاداشهای کارکنان مورد محاسبه قرار میگیرد.
ایجاد محیطی سالم و امن برای نیروی انسانی
از آن جا که مدیر ارشد منابع انسانی یک سازمان، از مدیران ارشد اجرایی آن مجموعه، به شمار میرود بنابراین لازم است تا وی تلاش کند راهکارهایی برای شکل دهی به یک محیط سالم کاری و امن، برای کارکنان به وجود آورد. چنین محیطی باید به نحوی سازماندهی شود که افراد مختلف و کارکنان آن شرکت، بتوانند بدون هیچگونه استرس و نگرانی، کار خود را به نحو احسن انجام دهند و در صورت لزوم نیز بتوانند فضای کاری خود را مورد نقد قرار دهند.
بنابراین عامل، به طور معمول، مدیران ارشد منابع انسانی در یک سازمان، سعی میکنند از طریق به کارگیری روشهایی به ایجاد یک فضای گرم و صمیمی و یک فضای مطلوب کاری کمک کنند. از جمله این روشها میتوان به برخی از ابزارهای تشویقی، اشاره کرد. از جمله این ابزارهای تشویقی مورد استفاده مدیر ارشد، میتوان برگزاری بعضی از اردوها، گردهماییهای دوستانه، نظرسنجیهای متنوع، جلسات گفتگو و نقد و… را نام برد.
مدیر منابع انسانی ارشد با بیشترین کارایی
برای آن که بتوان به یک مدیر منابع انسانی ارشد تبدیل شد، باید برخی موارد را لحاظ کرد. این موارد به شرخ زیر است.
مدرک معتبر کارشناسی یا کارشناسی ارشد
یکی از ابتدایی موارد برای تبدیل شدن به یک مدیر کارآمد، داشتن مدرک معتبر مورد نیاز است. وجود مدرک کارشناسی در رشته منابع انسانی الزامی است اما برای پیشرفت شغلی و کسب مرتبه مدیر باشد باید مدرک کارشناسی ارشد خود را دریافت کرد.
تجربه کاری
یکی از موارد مهمی که در کارآمدی یک مدیر ارشد منابع انسانی تاثیر دارد، دارا بودن تجربه کاری است. البته تجربه کاری تنها به منزله کارآموزی نبوده و وجود کارآموزی از شروط لازمه نیست. افرادی که درپی تبدیل شدن به یک مدیر منابع انسانی ارشد هستند، باید موضوع کارآموزی را جدی بگیرند. گذراندن دورهی کارآموزی از دو جهت مختلف برای فرد دارای منفعت است؛ در ابتدا دوره کارآموزی سبب میشود تا فرد برای قرار گرفتن در سمت مدیریت ارشد تجربههای مفیدی را کسب کند و در قدم دوم کارآموزی در کسب گواهینامههای تخصصی میتواند موثر واقع شود.
دریافت گواهینامه تخصصی
دریافت گواهینامه تخصصی برای مدیران منابع انسانی ارشد الزامی نبوده و دریافت آن اختیاری است. اما وجود این گواهینامه در افزایش کارایی مدیر تاثیر بسزایی داشته و میتواند سبب بهبودی چشماندازهای آینده شود. یکی از گواهینامههای موثر در این زمینه گواهینامه PHRI است. اعتبار این گواهینامه در سطح بین المللی بوده و موجب افزایش اعتبار متخصصان منابع انسانی میشود.
موسسات مشاورهای
یکی از مواردی که در تمامی مقاطع و شرایط میتواند سبب افزایش کارایی یک مدیر منابع انسانی ارشد شود، بهرهمندی از موسسات مشاورهای در این زمینه است. این موسسات میتوانند تاحد بسیاری از بروز مشکلات مختلف جلوگیری کنند و راهحلهای مناسب برای رفع این مشکلات ارائه دهند. اچ آر سرویس با دارا بودن کادری مجرب از متخصص و کارشناسان حوزه مدیریت منابع انسانی میتواند در جهت بهبود این فرآیند عمل کنند.