اگر به دنبال یافتن یک مشاور شغلی خوب و حرفهای هستید؛ ابتدا باید با ویژگیهای بهترین مشاور شغلی آشنا شوید. این امر نیز مستلزم این است که نسبت به فرایند مشاوره شغلی و آنچه در اتاق یک مشاور میگذرد، به درستی مطلع باشید.
در واقع همه ما به دلیل سردرگمیهای فراوانی که برای یافتن شغل مناسب داریم، نیازمند بهره گیری از راهنمایی یک مشاور شغلی حرفهای هستیم. چرا که انتخاب شغل، آن هم در میان انتخابهای متعددی که امروزه پیش رو داریم، یکی از اساسیترین و مهمترین تصمیمات زندگی ما است.
همانقدر که یک انتخاب درست و آگاهانه درمورد شغل، میتواند اتفاقات مثبت و سازندهای را در زندگی اشخاص رقم بزند و آنها را به اهدافشان برساند؛ به همان میزان هم یک انتخاب شغلی اشتباه، هزینههای سنگینی را برای فرد خواهد داشت. این هزینهها فقط به از بین رفتن عمر و جوانی افراد ختم نمیشود و متأسفانه اضطراب، استرس و حتی افسردگی را نیز به دنبال خواهد داشت.
از این رو، برای داشتن زندگی هدفمند، بدون استرس و فشارهای روانی مختلف، بهتر است پیش از انتخاب شغل و یا در هر نقطهای از مسیر شغلی که احساس نارضایتی کردید، از مشاور شغلی کمک بگیرید. به این ترتیب، علاوه بر افزایش سطح رضایت در زندگی، حفظ وقت و انرژی، شغلی مناسب تیپ شخصیتی و علائقتان را دنبال خواهید کرد.
ما در ادامه این مقاله از اچ آر سرویس، قصد داریم راجع به ویژگیهای بهترین مشاور شغلی و مؤلفههایی که یک مشاور شغلی در زمان مشاوره مورد بررسی قرار میدهد؛ صحبت کنیم. تا انتها همراه ما باشید.
بهترین مشاور شغلی چه ویژگیهایی دارد؟
از برجستهترین ویژگیهای یک مشاور شغلی خوب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- توانمندیها، استعدادها و مهارتهای مخاطب را به درستی بشناسد.
- از میزان درآمد، فرصتهای شغلی و آینده مشاغل مختلف اطلاعات کافی در دست داشته باشد.
- ضمن داشتن اطلاعات صحیح راجع به وضعیت اقتصادی کشور و همینطور جهان، مخاطب را به سمت بهترین مسیر شغلی موجود هدایت کند.
- بر مباحث روانشناسی مسلط باشد.
- یک شنونده خوب برای مخاطب خود باشد.
- با تکیه بر واقعیتهای موجود، انگیزه و نگرش مثبت را در مخاطب خود ایجاد کند تا مراجع بتواند انرژی و اشتیاق بالایی برای شروع و ادامه راه داشته باشد.
- بر تستهای شخصیت شناسی و آزمونهای روان سنجی، انجام و تحلیل معاینات روان سنجی نیز تسلط داشته باشد. (معاینه روان سنجی، بخشی از ارزیابی فرد با استفاده از تستهای مطرح و علمی است که هوش، شخصیت و تواناییهای فرد مراجع را اندازه گیری نموده و در نهایت به فرد اعلام میشود که آیا فرد مناسبی برای استخدام در شغل موردنظر میباشد یا نه)
در مشاوره شغلی چه مؤلفههایی باید ارزیابی شود؟
در پاراگراف قبل اشاره کردیم که مشاوران شغلی، برای اعلام نتیجه نهایی به افراد، باید آنها را مورد ارزیابی قرار دهند. بخشی از این ارزیابی توسط جلسات متعدد گفتگو و اصطلاحا مصاحبه با فرد انجام شده و بخش دیگر، با استفاده از تستهای مختلف.
در این قسمت قصد داریم به مؤلفهها و یا پارامترهایی بپردازیم که مشاوران در طول جلسات مشاوره شغلی، به آنها توجه کرده و هر یک از این معیارها نقش مهمی در تعیین شغل مناسب فرد دارند.
این مؤلفهها عبارتند از:
ویژگی های شخصیتی فرد
یکی از اصلیترین مؤلفههایی که مشاوران شغلی در طی جلسات مصاحبه با مراجعین، به آن اهمیت فراوانی میدهند. همین ویژگیهای شخصیتی است. ارزیابی و بررسی ویژگیهای منحصر به فرد شخصیتی افراد توسط گفتگوهای دو طرفه، تست هوش، آزمونهای روان سنجی و … صورت میگیرد.
بررسی و تحلیل شخصیت مخاطب از این رو حائز اهمیت است که به عنوان مثال اگر فردی برون گرا باشد و انرژی خود را از تعامل با سایرین تأمین میکند؛ در کارهای تیمی عملکرد بسیار بالاتری نسبت به کارهای انفرادی دارد.
تخصص و دانش فرد
مشاوران شغلی تلاش میکنند تا براساس تخصص و دانش افراد، به آنها کمک کنند تا همان زمینه پیشرفتهای شغلی قابل قبولی کسب نمایند.
علائق فردی
وجود یا عدم وجود علاقه نسبت به یک شغل، آثار مثبت و منفی فراوانی بر زندگی فرد دارد. چرا که اگر به کار خود علاقمند باشید، تمام چالشها و تنشهای موجود در کار را با رضایت درونی پذیرا هستید. درحالیکه، عدم علاقه به کار، باعث میشود فرد به سرعت از شغل خود دلزده شده و دچار فرسودگی شغلی شود.
در همین راستا، یک مشاور شغلی متبحر، با صرف وقت و دقت فراوان، علائق واقعی فرد را کشف کرده و آنها را از علائق کاذب به درستی متمایز میکند.
کشف استعدادهای فرد
یکی از شروط مهم برای شروع یک کار، کشف استعداد فردی است. برای انجام فعالیتهای شغلی، لازم است بدانید که ایا واقعا در این کار استعداد دارید یا نه؟
مشاور شغلی در این زمینه میتواند به خوبی شما را راهنمایی کرده و با بررسی تستهای استعدادیابی، به شما اعلام کند در کدام مشاغل دستاوردهای بیشتری خواهید داشت. به عنوان مثال، اگر در حین جلسات مشاوره شغلی متوجه شوید که استعداد فراوانی در نویسندگی دارید؛ مشاور، شما را به سمت مشاغل حوزه نویسندگی رهنمون خواهد کرد.
تحصیلات فرد
اگر در انتخاب رشته تحصیلی خود به هر دلیلی اشتباه کرده باشید؛ باز هم برای موفقیت شغلی فرصت دارید. هرچند مشاوران تلاش میکنند ابتدا براساس رشته و مدرک تحصیلی فرد، بهترین گزینه شغلی را به او نشان دهند. زیرا صرف سالها وقت در کسب دانش نسبت به یک زمینه تخصصی امتیاز بسیار خوبی برای فرد محسوب شده و او میتواند نسبت به افرادی که چنین دانشی ندارند، یک گام جلوتر باشد.
سبک و شرایط زندگی
یکی دیگر از معیارهای مهم و اثرگذار بر انتخاب شغل، شرایط و سبک زندگی شخصی مخاطب میباشد. در اینجا مشاور باید با دقت فراوان شرایط و نحوه زندگی مراجع خود را مورد بررسی قرار دهد تا بتواند بهترین گزینه شغلی را به او معرفی نماید.
تصور کنید که خانمی حسابدار است و به تازگی ازدواج کرده است. او دیگر نمیتواند مانند سابق حداقل ۸ ساعت در روز سر کار خود حاضر شده و قصد تغییر شغل خود را تنها به دلیل این محدودیت دارد. بنابراین، مشاور شغلی با اطلاع از تغییراتی که در شرایط زندگی این خانم رخ داده، میتواند گزینههایی مانند کاره پاره وقت، فریلنسری و… را به او پیشنهاد دهد.
ارزش های فردی
متأسفانه افراد بسیار زیادی در زمان انتخاب شغل، به این معیار پراهمیت بی توجهاند و پس از مدتی کار کردن دچار افت شدید در عملکردشان میشوند درصورتی که نمیدانند دقیقا علت این کاهش بهره وری چیست.
نباید هیچ گاه از ارزشهای شخصی خود برای رسیدن به یک جایگاه شغلی دست بکشید و یا آنها را نادیده بگرید. این ارزشها، ممکن است عقاید و باورهای مذهبی، ملی، قومی و… باشند که در درون شما نهادینه شدهاند.
به عنوان مثال، تبعیض نژادی، در نظرتان امری بسیار ناپسند و مذموم است. حال به عنوان یک خبرنگار در یک شبکه خبری استخدام شدهاید که دامن زدن به تبعیض نژادی و زیر پا گذاشتن این ارزش شخصی، بخشی از وظایف شغلیتان محسوب میشود. در این صورت آیا باز هم حاضر به ادامه کار هستید؟
چگونه بهترین فرد یا مرکز را برای مشاوره شغلی انتخاب کنیم؟
ممکن است این سؤال همچنان در ذهنتان پررنگ باشد که “برای استفاده از خدمات مشاوره شغلی از چه فردی باید کمک بگیریم؟”
همانطور که میدانید تنوع و گستردگی مشاغل و از سمت دیگر، ورود هر روزه عناوین شغلی جدید به بازار کار باعث سردرگمی در انتخاب بهترین شغل و مسیر شغلی شده است. این امر نیز استرسهای فراوانی را برای افراد به دنبال داشته تا آنجا که برای ورود به یک شغل، از راهنمایی اعضاء خانواده، دوستان، اطرافیان و در بهترین حالت، افرادی که در آن شغل مشغول به کارند، استفاده میکنند.
متأسفانه مشورت با افرادی که در زمینه مشاوره شغلی اطلاعات و تجربه کافی ندارند، باعث میشود تا افراد انتخابی اشتباه داشته و سالهای سال بابت همین اشتباه، در تنگنا قرار بگیرند. از این رو، کمک گرفتن از متخصصان حوزه مشاوره شغلی میتواند آینده بهتری را برایتان رقم بزند.
ما در اچ آر سرویس و در این مقاله، قصد داریم یکی از مؤسسات معتبری که در زمینه مشاوره شغلی دارای سالها است فعالیت درخشان میباشد را معرفی کنیم. رشدانا، پلتفرم توانمندسازی نیروی انسانی است که با هدف ارتقاء سطح توانمندی افراد در حوزه شغلی، از متخصصین و مشاورین شغلی متعددی بهره مند بوده و خدمات ارزندهای را در این زمینه به افراد ارائه مینماید.
مرکز مشاوره شغلی و منابع انسانی رشدانا
اچ آرسرویس با همکاری رشدانا در زمینه مشاوره شغلی فعالیت کرده و خدماتی همچون موارد زیر را به افراد و مدیران سازمانها ارائه میدهد:
- متخصصان این مرکز در زمینه مشاوره شغلی تخصص کامل داشته و می توانند با برگزاری جلسات مشاوره شغلی به شما کمک کنند تا شغلی متناسب با ویژگی های شخصیتی، درآمد مناسب و آینده شغلی روشن انتخاب کنید.
- ضمن شفاف سازی مسیر شغلی، میتوانید استراتژی حرفهای برای خود طراحی کرده و به اهداف بزرگ شغلی و سازمانی خود برسید.
- اگر مدیر سازمان یا شرکت هستید و برای ارتقاء سازمان خود نیاز به خدمات مشاوره شغلی دارید، متخصصان فعال در رشدانا و اچ آر سرویس علاوه بر رشد تمامی اعضاء سازمان به پویایی کسب و کار و رشد برندتان نیز کمک فراوانی خواهند کرد.
- با استفاده از جلسات مشاوره شغلی در این مرکز، نه تنها بخش عمدهای از تردیدهای فردیتان از میان برداشته خواهد شد. بلکه بسیاری از آزمون و خطاهای شما جهت پیدا کردن راه حلهای درست و کسب موفقیت شغلی حذف شده و باعث حفظ سرمایههای شما میشود.