دورکاری چیست؟ چه مزایا و معایبی دارد؟

دورکاری چیست؟ چه مزایا و معایبی دارد؟

احتمالا تاکنون واژه دورکاری را شنیده‌اید. شاید هم با توجه به اسم آن اصل مفهوم آن را درک کرده باشید یا با تحقیق، اطلاعات کمی درباره آن بدست آورده باشید. در هر حال ما در این مقاله می‌خواهیم به شما توضیح دهیم که دورکاری چیست؟ و اطلاعات مفیدی درباره آن به شما بدهیم.

این روزها فناوری‌های نوین، اینکه بتوانید یک کار حرفه‌ای را با شیوه‌های غیرمرسوم انجام دهید را برایتان ممکن می‌کنند؛ این امر باعث شده است تا بازار کار خیلی تکامل یافته‌تر شود. خیلی از کمپانی‌ها مزایای دورکاری را درک کرده‌اند؛ به همین خاطر امکان دارد تعداد مشاغل انعطاف‌پذیر نیز همچنان افزایش پیدا کند.

در این راستا، موضوع دورکاری را برای شما باز می‌کنیم و به آن و موارد مرتبط با آن می‌پردازیم.

مطالبی که در این مقاله به آن‌ها پرداخته می‌شود عبارتند از:

  • تعریف دورکاری
  • انواع دورکاری
  • مزایا و معایب دورکاری
  • روش‌های پیدا کردن شغل دورکاری

 

دورکاری چیست؟

دورکاری نوعی از مشاغل بوده که بیرون از محیط اداری سنتی آن‌ها را انجام می‌دهند. مفهوم دورکاری به این معناست که کارکنان می‌توانند بدون اینکه لازم باشد هر روز حضورا به محل رسمی کار خود بروند، پروژه‌ها و کارها را به درستی انجام دهند.

 

 

انواع دورکاری چیست؟

برای اینکه انواع دورکاری را نام ببریم باید بگوییم دورکاری، کار کردن از راه دور یا کار کردن در خانه، به سه نوع دسته‌بندی می‌شود که شامل موارد زیر می‌باشد.

۱- دورکاری کامل

۲- اشتغال انعطاف‌پذیر

۳- فریلنسری یا آزادکاری

 

شاید تا به حال این عناوین را شنیده باشید اما چقدر در مورد آن‌ها اطلاعات دارید؟ بیایید بیشتر با انواع دورکاری آشنا شویم.

انواع دورکاری

دورکاری کامل

در دورکاری کامل، کارکنان در منزل‌شان به شکل کاملا دورکاری و تمام وقت برای مجموعه‌ای کار کرده که دارای دفتر کار سنتی می‌باشد.

کارکنان دورکار دارای حقوق مشخصی هستند؛ همچنین معمولا این مشاغل خیلی وظیفه‌گرا بوده و مسیر بهبود شغلی را برای کارکنان به وجود می‌آورند. بعلاوه، خود مجموعه هم به صورت معمول از کارکنان دورکار فراوانی برخوردار است و به منظور پشتیبانی از این کارمندان، دارای ساختار خوب و مطلوبی می‌باشد.

این موضوع در ایجاد ارتباطات مفید و نیز بالا بردن بهره‌وری شرکت موثر است؛ چون کارمندان می‌توانند به صورت عادی، در هر جایی از ایران و حتی بعضا در هر جایی از دنیا زندگی کنند و بتوانند وظایفشان در شرکت را انجام دهند و پول در بیاورند.

 

اشتغال انعطاف‌پذیر

مشاغل انعطاف‌پذیر کارهایی می‌باشند که از لحاظ برنامه زمانی، محل کار یا جفت آن‌ها انعطاف‌پذیر هستند.

اگر کاری از نظر محل کار انعطاف‌پذیر باشد به این صورت است که افراد فقط می‌توانند از راه دور کار کنند یا می‌توانند مدت زمان کمتری را در محل فیزیکی مجموعه کاری خود بگذرانند.

فریلنسری یا آزادکاری

فریلنسری یا آزادکاری یک موقعیت کاری می‌باشد که مجموعه‌ها به جای استخدام کردن افراد با آن‌ها قرارداد می‌بندند. موقعیت‌های فریلنسری اکثرا مستقل از محل می‌باشند. بر اساس تعریف، آزادکار یا فریلنسر ساعت‌های کاری و قیمت کارش را خودش مشخص می‌کند. به همین خاطر این مورد می‌تواند موقعیت مناسبی جهت پا نهادن به جهان دورکاری باشد.

 

 

دورکاری چه مزایا و معایبی دارد؟

احتمالا تا به حال این سوال را از خود پرسیده‌اید که مزایا و معایب دورکاری چیست؟ دورکاری روش تازه‌ای برای کار کردن نمی‌باشد؛ بلکه این شیوه کار کردن از سال‌ها قبل در خیلی از ملت‌های توسعه یافته مورد استفاده قرار می‌گرفته و نتایج خوب آن هم به اثبات رسیده است.

 

مزایای دورکاری

مزیت‌های دورکاری را می‌توانیم از سه جنبه فردی، سازمانی و اجتماعی در نظر بگیریم.

فردی: صرفه‌جویی در هزینه و زمان رفت و آمد، بهبود فرصت‌های کاری، منعطف بودن در کار، به وجود آمدن فرصت کار برای افراد معلول.

سازمانی: پایین آمدن مخارج و بهبود بهره‌وری شغلی کارمندان و مجموعه.

اجتماعی: آلودگی و ترافیک کمتر، فرصت‌های شغلی وسیع‌تر و تجدید حیات اقتصادی.

 

سایر مزیت‌های دورکاری شامل موارد زیر می‌شوند:

  • ترافیک و مصرف انرژی کمتر.
  • پایین آمدن میزان بیکاری با توجه به به وجود آمدن شغل‌های جدید.
  • تدارک شرایط کار برای تمام افراد اعم از خانم‌های خانه‌دار، افراد معلول و…
  • کاهش مشکلات مربوط به کنترل حضور و غیاب کارمندان.
  • قابلیت انتخاب کارمندان از هر جای دنیا.
  • افزایش استقلال کاری کارمندان.
  • فشارهای روانشناختی که از فضای کار و ارتباطات اجتماعی روزمره به وجود می‌آید کاهش پیدا می‌کند.
  • حفظ محیط زیست به خاطر کمتر شدن آلودگی هوا.
  • کارکنان می‌توانند وقت آزاد بیشتری داشته باشند.

 

معایب دورکاری

دورکاری هم مثل سایر ابعاد رفتاری در سازمان از مشکلاتی برخوردار است که بایستی شناسایی شوند. اکنون مطلع هستیم با اینکه این روش کار کردن می‌تواند راهکاری مناسب برای خیلی از مشکلات مرتبط با محل کار افراد باشد؛ ولی مشکلاتی هم دارد. برخی از این مشکلات را در ادامه بررسی می‌کنیم.

  • مشکلات مرتبط با نظارت بر کارمندان در زمان انجام کار.
  • نگرانی برای انزوای اجتماعی کارمندان و مشکلاتی که با منزوی شدن فرد به وجود می‌آید.
  • صرف هزینه‌های پولی اضافی جهت فراهم کردن تجهیزات دورکاری (نظیر کامپیوتر، هزینه کردن جهت ایجاد ارتباطات اینترنتی و نظایر آن).
  • اعتماد نداشتن به کارمندان.
  • افراد دورکار احتیاج به سواد کامپیوتری و شناخت زبان انگلیسی دارند.
  • کنترل ضعیف و دشوار بودن ارزیابی عملکرد کارمندان دورکار توسط کارفرماها.
  • کاهش پیدا کردن تعاملات شغلی و ارتباطات اجتماعی.
  • احتیاج به شبکه‌های کامپیوتری، سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای پشتیبانی.

معایب دورکاری

روش‌های پیدا کردن شغل دورکاری چیست؟

این روزها و با توسعه پلتفرم‌های گوناگون ارتباط از راه دور، یافتن مشاغلی با شرایط دورکاری، راحت می‌باشد. هم‌اکنون می‌خواهیم چندین شیوه ساده برای پیدا کردن مشاغل دورکاری را نام ببریم.

 

۱- جستجو در حوزه‌های مختص مشاغل دورکاری

این روزها، سایت‌های زیادی وجود دارند که امکان جستجوی شغل‌های گوناگون را برای کسانی که دنبال کار هستند به وجود آورده‌اند. بعضی از این سایت‌ها هم تنها آگهی‌های مرتبط با شغل‌های دورکاری یا فرصت‌های شغلی انعطاف‌پذیر را در سایت خود می‌گذارند.

شما در این سایت‌ها این امکان را دارید که بر اساس دسته‌بندی‌های مختلف، در پی شغل مورد علاقه خود باشید. این دسته‌بندی‌ها شامل مواردی می‌شوند مثل: حوزه کاری مد نظر، نوع کار، سطح شغلی مربوطه، برنامه کاری که دوست دارید (شغلی نیمه وقت یا تمام وقت) و…

 

۲- جستجو در همه‌ی حوزه‌های کاری

جستجو در همه‌ی حوزه‌های کاری جهت یافتن فرصت شغلی دورکاری؛ بعضی از وب سایت‌های کاریابی واژه‌های کلیدی مثل (کار در خانه)، (کار از خانه)، (دورکاری)، (کار آنلاین) و همچین عباراتی را به کار می‌برند تا شغل‌های دورکاری و انعطاف‌پذیری را پیدا کنند.

امکان دارد سایر سایت‌های کاریابی هم از ابزارهای جستجوی مختص به خود برخوردار باشند که با کار کردن با آن‌ها، بهتر می‌توان شغل دورکاری مد نظر خود را یافت.

 

۳- تقاضا از کارفرمای فعلی

درصورتی‌که قصد دارید جایگاه شغلی فعلی‌تان را در شرکت اندکی منعطف‌تر کنید، می‌توانید درباره این کار با کارفرمای خود صحبت کنید و درباره قابلیت‌های ارتباط راه دور و امکان فعالیت به شکل دورکاری از او بپرسید.

دورکاری یا حتی فعالیت به شکل دورکاری، به میزان هفته‌ای یکبار هم می‌تواند عملکرد شما را بهبود دهد و در به وجود آمدن تعادل بین کار و زندگی شخصی شما موثر باشد؛ بعلاوه، اگر حس کردید که این روش فعالیت مزیت‌های فراوانی را برای شما به دنبال دارد، امکان دارد بتوانید فعالیت خود را بیشتر اوقات به شکل دورکاری انجام داده یا حتی کار خود را به فعالیت تمام وقت کاملا دورکاری تبدیل کنید.

 

پیشنهاد ویژه: کتاب های تخصصی منابع انسانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.