چگونه هدف گذاری کنیم؟ ۴ استراتژی‌ هدف‌گذاری

هدف گذاری
1/5 - (1 امتیاز)

زندگی بشر به ‌شکلی است که همان‌گونه که در زمان حال زندگی می‌کند، چشم‌اندازهایی برای آینده نیز در نظر می‌گیرد. زندگی کنونی ممکن است با مشکلات و سختی‌هایی نیز همراه باشد؛ امّا طرح‌ریزی برای آینده و داشتن چشم‌انداز بلندمدت می‌تواند شرایط را بسیار مطلوب‌ و بهتر کند. رسیدن به این امر مستلزم هدف‌گذاری است. هدف‌گذاری عملی مهم و قدرت‌مند است که با ایجاد تمرکز در شما، می‌تواند بر رویاهایتان جامۀ عمل بپوشاند. حتماً این سؤال برای شما هم پیش آمده که چگونه هدف گذاری کنیم؟ در این مقاله به طور کامل به پاسخ این سؤال خواهیم پرداخت.

چگونه هدف گذاری کنیم؟

برای آن­ که بتوانید هدف‌گذاری مطلوبی داشته باشید، باید هدف خود را براساس ۴ استراتژی راهبردی بسنجید. همیشه نتیجۀ هدف‌گذاری مهم­‌ترین موضوع نیست؛ بلکه مسیر هدف‌گذاری و انجام فعالیت­‌هایی برای تسریع روند رسیدن به هدف نیز بسیار مهم است. با این ۴ استراتژی پیشنهادی می‌­توانید هدف‌گذاری کاربردی و مؤثری داشته باشید. این استراتژی­‌ها شامل موارد زیر هستند:

  1. ارزیابی و بررسی موقعیت
  2. تعریف رویاها و اهداف
  3. انتخاب اهداف هوشمندانه (Smart)
  4. ثابت قدم بودن

به کمک این موارد می­‌توان تا حد زیادی در امر هدف‌گذاری موفق بود. در ادامه به توضیح این ۴ مورد خواهیم پرداخت.

چگونه هدف گذاری کنید

استراتژی‌های لازم جهت هدف‌گذاری

ارزیابی و بررسی موقعیت

برای تصمیم‌­گیری درست و انتخابی آگاهانه باید بدانید که از آینده چه­ می­‌خواهید و چه­ مسیری برای رسیدن به آن در نظر دارید. بررسی موقعیت کنونی و اطلاع از این­که در چه شرایطی احساس رضایت­‌مندی می­‌‍کنید، بسیار ضروری و مهم است. می‌توان برای ارزیابی آن از این پرسش استفاده کرد: از شرایط فعلی راضی هستم یا خیر؟ بر این اساس می‌­توانید هدف خود را نوشته و طبق آن پیش بروید.

پاسخ به این پرسش از دو منظر مهم است :

  1.  با ارزیابی موقعیت کنونی می­‌توانید روند پیشرفت خود را مشاهده کنید و چشم­‌اندازی که برای آیندۀ خود متصور هستید را دنبال کنید.
  2.  به کمک بررسی و تحلیل به­ طور شفاف و روشن مشخص می‌­شود کجا قرار داشته و قصد دارید به­ کجا بروید.

این­طور می­‌توان بیان کرد که ارزیابی و بررسی موقعیت کنونی می‌­تواند سبب جهت­‌دهی مناسب برای رسیدن به هدف شود. برای درک بهتر این مطلب پیشنهاد می­‌شود در هفتۀ پیش­رو، ساعاتی را به بررسی موقعیت و اهداف خود اختصاص داده و طی زمان­‌های متوالی و منظم، پیشرفت حاصل شده را یادداشت نمایید. خواهید دید که این اصل مهم به­ چه میزان اثربخش است.

حتما بخوانید: توسعه فردی چیست؟

استراتژی های هدف گذاری

تعریف رویاها و اهداف

آرزوها و رویاهای انسان هیچ­گاه تمامی ندارد و همیشه این توانایی را داشته تا بتواند آن­‌ها را به واقعیت تبدیل کند. با دید درونی‌­تر به این رویاها و قرار دادن آن­‌ها به­ عنوان هدف می‌­توان زندگی بهتری برای خود و خانواده ایجاد کرد. رویاهای خود را بدون هیچ کم­ وکاستی یادداشت کنید. هر شخصی ممکن است هزاران آرزوی مختلف در درون خود داشته باشد که نباید از آن­‌ها غافل شد و به‌دست فراموشی سپرد. باید آن­‌ها را روی کاغذ آورد و در خصوص آن تصمیم‌­گیری کرد.

کافی ا­ست در روز چند دقیقه را به رویاپردازی اختصاص دهید. مهم نیست این رویا چقدر دور یا نزدیک باشد، مهم این است که آن را از ذهن خارج کرده و یادداشت کنید. این یادداشت و روی کاغذ آوردن آرزوها و رویاها، به­ شما نشان می‌­دهد که خواهان چه دستاوردهایی هستید و دوست دارید به چه آرزوهایی در زندگی برسید. حال که آرزوها و رویاهای خود را یادداشت کردید، باید آن­‌ها را مرتب و دسته‌بندی کنید. برای اولویت‌بندی آن­‌ها می­‌توان از پرسش‌­های زیر استفاده کرد.

  • کدام آرزو از بقیه مهم­‌تر است؟
  • کدام آرزو دست‌­یافتنی و معقول است و کدام مورد دور از واقعیت است؟
  • آیا آرزوها هم‌سو و در یک مسیر هستند؟ کدام یک از آن­‌ها با یکدیگر در تداخل هستند؟

با پاسخ به این سؤالات، آرزوهای خود را اولویت‌بندی کرده و بر همین اساس هدف­‌های خود را مشخص کنید.

اهداف و رویا

انتخاب اهداف هوشمندانه (Smart)

در این قسمت باید تمامی آرزوها و رویاهای اولویت­‌بندی شده را به هدف تبدیل کرد. انتخاب این اهداف باید هوشمندانه یا اسمارت باشد. جهت انتخاب اهدافی اسمارت، باید آن‌ها را از فیلترهای زیر عبور دهید:

هدف گذاری اسمارت

  • مشخص: اهداف انتخابی باید شفاف و مشخص باشند تا بتوانید از تمام تمرکز و توان خود برای تحقق اهدافتان بهره ببرید.
  • قابل ارزیابی: اهداف باید قابل اندازه‌­گیری و ارزیابی باشند. این مطلب به این معنی است که در هدف‌گذاری باید بتوان میزان پیشرفت هدف را مورد اندازه‌­گیری قرار داد.
  • دست‌­یافتنی: یکی از مواردی که سبب از بین‌ رفتن انگیزه می­‌شود، انتخاب اهداف غیرمعقول است. در هدف‌گذاری برای آن­ که بتوان به تمامی اهداف رسید، باید اهدافی دست‌­یافتنی و معقول انتخاب کرد.
  • اهداف مناسب و مرتبط: در هدف‌گذاری صحیح، اهدافی را باید انتخاب کرد که در مسیر باشند. اگر اهداف انتخاب شده با یکدیگر در تضاد باشند، سبب ایجاد مشکل می­‌شود.
  • اهداف زمان­‌دار: هر هدف در مسیر هدف‌گذاری باید دارای زمان­‌بندی مشخص باشد. اهداف را باید طبق زمان­‌بندی پیش برد و یک هدف‌گذاری هوشمندانه دارای زمان‌بندی معین است.

استراتژی هدف‌گذاری Smart، یکی از اصول هدف‌گذاری است. برای دست­یابی به اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌­توانید مقاله زیر را بخوانید :

ثابت قدم بودن

ثابت‌قدم بودن در هدف، یکی از مهم‌­ترین موارد در هدف‌گذاری است. ممکن است در برخی از شرایط یا موقعیت­‌ها و به ­هر دلیلی انگیزۀ خود را از دست بدهید. در این شرایط نباید دست از تلاش کشید و تمرکز خود را از دست بدهید؛ بلکه باید با عزمی راستین به پیمایش مسیر برای رسیدن به هدف خود و شفافیت کامل نسبت به آن ادامه دهید.

در مواجه با سؤال “به هدفت رسیدی؟” باید همیشه پاسخی برای گفتن وجود داشته باشد. این پاسخ و تفسیر مسیر رسیدن به معنی ثابت‌قدم بودن است. اگر جواب برای این سوال نداشتید، یعنی که در هدف‌گذاری و انتخاب خود دچار مشکل هستید. در این شرایط باید به ­دنبال دلایل عدم حضور انگیزه باشید.

جمع‌بندی

به­ طور کلی هدف‌گذاری امری مهم برای رسیدن به چشم‌­اندازهای آینده است و چگونگی به تحقق پیوستن آن نیازمند تلاش، تمرکز و صرف زمان است. در این مقاله به طور کامل توضیح دادیم که «چگونه هدف گذاری کنیم؟»  در ادامه شما عزیزان می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینۀ هدف‌گذاری به انجمن‌­های مختلف و کاربردی اچ آر سرویس بپیوندید و با دیگر کاربران در این زمینه گفت‌وگو کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.