توسعه فردی چیست؟گام‌‎هایی برای توسعه فردی

توسعه فردی چیست؟گام‌‎هایی برای توسعه فردی

توجه به توسعه فردی یکی از ضروریات غیر قابل انکار زندگی در عصر حاضر است. چرا که امروزه خودآگاهی (Self-Awareness) یکی از اصول موفقیت به شمار می‌‎آید و توسعه فردی نیز، ارتباطی کاملا مستقیم با خودآگاهی دارد. اینکه توسعه فردی چیست و چگونه به آگاه شدن ما نسبت به جنبه‏‌های مختلف وجودمان کمک می‌‎کند، موضوع کاملا مفصلی است که نیازمند ساعت‌‏ها مطالعه و گفتگو است.

اما جالب است بدانید که یک فرد خودآگاه از طریق شناخت بهتر خود، به توسعه فردی رسیده و در نهایت در جنبه‌‎های مختلف زندگی مانند بهبود شخصیت، ارتقاء شغلی، بهبود مهارت‎‌‌های فردی، افزایش کیفیت زندگی و مواردی از این دست، پیشرفت‎های چشمگیری خواهد داشت.

از این رو، اگر به دنبال این هستید که بتوانید یک برنامه توسعه فردی منسجم داشته و توسط آن سطح زندگی خود را در جنبه‏‌های مختلف بهبود دهید؛ تا انتهای این مطلب از اچ آر سرویس همراه ما باشید.

 

توسعه فردی (Personal Development) چیست؟

بهبود فردی یا توسعه فردی، به زبان ساده یعنی تلاش کنیم تا به نسخه‌‎ای بهتر از آنچه هستیم تبدیل شویم. برای رسیدن به نسخه‌‎ای بهتر از خودمان، مجبوریم بخشی از مهارت‎‌‌های فردی را در خود تقویت کنیم. برنامه ریزی در جهت توسعه استعدادها و تقویت توانمندی‎‌‌ها، همان مسیر توسعه فردی است که در ادامه بیشتر به آن می‎پردازیم.

در مسیر بهبود فردی، باید رفتار، احساسات و افکار خود را به خوبی شناخته و آن‌ها را در جهت رشد فردی‎مان توسعه دهیم. تک تک گام‌‎هایی که به این منظور برمی‎داریم دارای اهمیت بسزایی هستند چرا که قرار است در نهایت ما را به اهداف‎مان برسانند.

توسعه فردی چیست

انواع مهارت‌‎های توسعه فردی

متأسفانه، اغلب ما می‎دانیم که باید برای کدام بخش از زندگی هدفگذاری کرده و برنامه ریزی کنیم اما در تشخیص اینکه برای رسیدن به همان اهداف، نیازمند تقویت چه مهارت‎‌‌هایی هستیم، عملکرد خوبی نداریم. این امر، یکی از مهم‌‏ترین دلایل عدم رشد و پیشرفت فردی محسوب می‎شود.

به این منظور در اینجا تعدادی از مهارت‏‌های توسعه فردی را ذکر کرده و خواهیم گفت کدام مهارت، جزء مهارت‌‏های پایه‎‌ای است و کدام یک مهارتی تخصصی.

 

مهارت‌‏های پایه

مانند:

  • برنامه ریزی
  • حل مسئله
  • ارتباط میان فردی
  • مطالعه صحیح
  • یادگیری
  • برنامه ریزی
  • انگیزه دادن به خود

 

مهارت‎‌‌‌‌‌های سطح یک تا سطح ۳

مانند:

  • مدیریت استرس
  • مسئولیت پذیری
  • تفکر نقادانه
  • انعطاف پذیری
  • شناخت و مدیریت هیجانات
  • مدیریت مالی
  • ریسک پذیری
  • مذاکره
  • تأثیر گذاری بر سایرین
  • شبکه سازی
  • تفکر استراتژیک
  • ترسیم چشم انداز
  • کارآفرینی

 

مهارت‎‌‌‌ های تخصصی

این مهارت‏‌ها براساس نوع اهداف شما متغیرند. مثلا یک معلم به مهارت تولید محتوا، یک محقق به مهارت تحقیق کردن و یا یک دیجیتال مارکتر به مهارت مدیریت بازاریابی نیاز دارد. هرچند در این سطح برخی از مهارت‏‌ها برای بسیاری از اشخاص مشترک‎‌‌اند. مانند مهارت تحقیق و تحلیل اطلاعات که برای بسیاری از افراد ضروری است.

انواع مهارت های توسعه فردی

چگونه توسط یک برنامه توسعه فردی، خود را ارتقاء دهیم؟

حال که متوجه شدید توسعه فردی چیست و چرا برای دستیابی به آن باید تلاش کرد، بهتر است از نکات ناگفته‎ درمورد آن صحبت کنیم. در واقع، ترسیم یک برنامه توسعه فردی خوب، می‏تواند تا حد زیادی به خودآگاهی و حرکت شما کمک کند.

در ادامه توضیح می‎دهیم که چطور به چنین برنامه‎‌‌ای دست یافته و مهارت‎‌‌های توسعه فردی را در خود تقویت کنید.

 

دفتر توسعه فردی

یک دفترچه یادداشت ساده را به بهبود فردی خود اختصاص دهید. قرار نیست کلی هزینه کرده و از دفترهای پر از طرح گل و عروسک و… که در بازار وجود دارد، تهیه کنید. بلکه یک دفتر ساده و نوشتن برنامه‌‏های توسعه فردی در آن مهم‎‌ترین کاری است که باید انجام دهید.

مشخص کنید طی ماه‎‌‌های آینده در کدام بخش‌‎های زندگی خود نیاز به ارتقاء دارید. چه مهارت‏‌هایی را برای ارتقاء در هر قسمت نیاز دارید. به عنوان مثال، می‎‌‌خواهید در شغل خود ترفیع بگیرید؟ برای این ترفیع بهتر است مهارت کار تیمی را یاد بگیرید یا مهارت حل مسئله؟

حتما بخوانید: مهارت نرم چیست؟ 

 

انگیزه بخش‌ها را شناسایی کنید

حال که اهداف خود را مشخص کرده و به صورت جزئی‌‎تر در دفتر توسعه فردی‎تان نوشتید که نیاز به یادگیری چه مهارت‌‏هایی داردید؛ نوبت به انگیزه بخش‎‌‌ها می‎رسد. واقعیت این است که همه ما در مسیر رسیدن به اهداف و رشد فردی، گاهی خسته و ناتوان می‎شویم.

چاره چیست؟ این است که منابع انگیزه بخش خود را درست مانند مهارت‏‌هایی که نیاز داریم، بشناسیم. مثلا بدانیم آیا شرکت در یک جمع دوستانه و حرف زدن با دوستان می‏تواند انگیزه لازم را به ما برگرداند یا رفتن پیش یک مشاور و یا حتی خلوت کردن با خود!

 

کشف استعداد و توجه به توانمندی‌‎ها

برای کشف استعداد، روش‌‎های مختلفی مانند تست‌‎های روان سنجی وجود دارد که در این راه به شما کمک می‎کنند. در واقع برای توسعه فردی، باید توانایی‏‌های فعلی و شایستگی‌‌‏های درونی خود را کشف کنید تا از این طریق برنامه توسعه فری بهتری را طراحی کنید.

اگر نتوانید توانایی‎‌‌های خود را بشناسید، چطور ممکن است هدفی واقع بینانه برای خود ترسیم کنید؟ می‏‌خواهید سطح روابط کاری خود را بهبود دهید؟ باید بدانید در کدام جنبه‏‌های ارتباطی قوی‎‌‌تر عمل کرده و کدام یک از ابعاد شخصیتی‎تان نیاز به تقویت دارند.

ترسیم برنامه توسعه فردی

تقویت تاب ‎آوری

یکی از ویژگی‎‌‌های مهم توسعه فردی، تاب‌آوری است که متأسفانه چندان به آن توجهی نمی‎شود. در واقع همه ما در مسیر رشد فردی با مشکلات و مسائل ناشناخته متعددی مواجهیم که گاهی کنترل آن‌‎ها خارج از توان ما است.

اینجا است که تاب‌‎آوری ما را از بحران‏ها نجات می‎دهد و می‏توانیم مجددا به مسیر قبلی خود بازگردیم. واقعیت این است که عدم انعطاف پذیری و میزان کمی از صبوری، بسیاری از برنامه‌‍‎ها، اهداف و حتی روابط را به شکست می‌کشاند. تسلیم نشدن در اوج چالش‌‎ها، هنری است که در مسیر توسعه فردی باید به خوبی بیاموزید و این امر جز با افزایش سطح تاب‌آوری میسر نخواهد بود.

در پایان

ما در این مقاله از اچ ار سرویس ضمن توضیح این مسئله که توسعه فردی چیست، انواع مهارت‌‎های توسعه فردی را نیز نام برده و هر یک را در سطح پایه و یا تخصصی دسته بندی نمودیم.

دلیل این دسته بندی این است که اغلب افراد، هدفگذاری را یاد دارند اما نمی‎دانند که برای تحقق همان اهداف باید کدام مهارت‌‏ها را به کار بگیرند! در ادامه نیز توضیح دادیم که چگونه می‎توان یک برنامه توسعه فردی طراحی کرد و برای رشد فردی در این مسیر چه گام‌‏هایی برداشت.

آیا شما هم برنامه‌‎ای برای توسعه فردی خود دارید؟ فکر می‏کنید براساس اهداف‎تان، کدام دسته از مهارت‌‏های ذکر شده در این مطلب را باید در خود تقویت کنید؟ نظرات ارزشمند خود را با ما به اشتراک بگذارید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.