افراد میتوانند در زندگی پیشرفت سریعتری داشته باشند اگر با حداقل فعالیت بتوانند بهترین نتیجه را دریافت کنند. این عملکرد میتواند در مدیریت زمان و زندگی بسیار مفید باشد. به این موضوع میتوان از دید یک قانون مهم و کارآمد برای مسیریابی اهداف نگاه کرد. نام این قانون ۲۰/۸۰ است. یعنی ۸۰% از نتایج به دست آمده، حاصل تنها ۲۰% فعالیت شما باشد و به بیانی دیگر، ۲۰% فعالیت بتواند ۸۰% از نتایج را به دنبال داشته باشد. اما اصل پارتو چیست؟ اصل پارتو الهام گرفته از همین قانون ۲۰/۸۰ است. برای دریافت اطلاعات بیشتر و چگونگی اجرای اصل پارتو، در ادامه با ما همراه باشید.
اصل پارتو چیست؟
این اصل توسط ویلفردو پارتو در سال ۱۸۹۵ بنیانگذاری شد. این اقتصاددان ایتالیایی متوجه مفهومی در جامعه مردمی شد. آن مفهوم این است که بسیاری از اتفاقات و رویدادها توسط اقلیتی حیاتی (که به سبب پول و قدرت نفوذ داشتند) مدیریت میشود و الباقی اهمیت بسیاری در این رخدادها ندارد. با گذشت زمان و انجام تحقیقات گسترده به این نتیجه رسید که ۸۰ درصد ثروت ایتالیا توسط ۲۰ درصد از مردم کنترل میشود. این قانون از لحاظ علمی به طور کامل به اثبات نرسیده است؛ اما در بیشتر جوامع مردمی و اقتصادهای کلان صادق بوده است. در علم ریاضی میتوان برای آن نام توزیع متقارن را انتخاب کرد.
قانون پارتو را چگونه اجرا کنیم؟
اول از همه باید کاملا متوجه شده باشید که اصل پارتو چیست و سپس به دنبال اجرایی کردن آن بروید. شاید در لیست کارهای روزانه خود ۱۰ مورد از فعالیتهای خود را عنوان کرده باشید که لازم است به آنها عمل کنید. در این ده مورد باید به دنبال ۲ مورد با اهمیت بگردید. ارزش انجام این مورد میتواند بیشتر از ۸ مورد دیگر نتایج مطلوبی را به همراه داشته باشد. در این صورت میتوان گفت که قانون پارتو اجرا شده است.
در برخی از موارد ممکن است افراد به اشتباه و به دلیل نداشتن آگاهی کافی، کمیت را فدای کیفیت کنند و از آن ۲۰ درصد با اهمیت که میتوان اقلیت حیاتی دانست چشمپوشی کرده و به دنبال ۸۰ درصد باقی مانده بروند که از لحاظ اهمیت نسبت به بقیه امور، بیارزش و ناچیز هستند. در این صورت نه تنها نتیجه قابل قبولی را رقم نزدهاند بلکه حتی وقت خود را هدر داده و بیهوده تلاش کردهاند. برای انتخاب درست و بهرهوری کامل از ۲۰ درصد با اهمیت، باید آگاهی کامل نسبت به هدف خود داشته باشید و بر اساس آن هدف برای هرچه سریعتر رسیدن به آن دست به انتخاب با ارزشترینها بزنید.
انجام کارها بدون الویت بندی میتواند شما را پس از مدتی ناامید کند؛ چراکه در روزهای اول با تیک زدن چند مورد از لیست کارها احساس رضایت دارید؛ اما پس از مدتی به نتیجه مطلوب دست نمییابید و احساس میکنید وقتتان را بیهوده تلف کردهاید. در واقع شما باید وقتتان را برای انجام کارهایی با الویت بیشتر صرف میکردید.
نکتهای مهم برای نتایج مطلوبتر
شاید مشاهده کردهاید که بسیاری از افراد در زندگی روزمره یا شغل خود، فعالیت بسیاری دارند؛ اما در اغلب موارد به موفقیتهای کمی دست پیدا میکنند. شاید یکی از دلایل این فعالیت زیاد و نتیجه ناخوشایند، انتخاب راحتترین کارها یا بیارزشترین فعالیتها باشد. این افراد با ایجاد تغییری کوچک در روند روزانه فعالیتهای خود میتوانند هم در زندگی و هم در شغل خود موفق باشند.
قورباغهات را قورت بده! این جمله میتواند تمامی توضیحات برای تغییر را در خود داشته باشد. همیشه در روز فعالیتهایی وجود دارند که دارای سختی و پیچیدگی خاصی هستند. با اولویت قرار دادن این فعالیتها و انجام آنها در اول صبح، میتوان سنگینی بار فعالیتهای روزانه خود را کم کنید. پس از سپری کردن سختترین فعالیتها، حالا انجام موارد دیگر تا پایان روز بسیار راحت و آسان است. این نکته کلیدی در انتخاب و اولیت بندی فعالیتها را میتوان مکمل اصل پارتو دانست.
شناسایی قانون پارتو در زندگی
باید این مورد را پذیرفت که توزیع نابرابر ثروت در جامعه حقیقتی غیرقابل انکار است. این موضوع کاملا واضح است و شاید عده زیادی بدون این که بدانند اصل پارتو چیست یا قانون ۲۰/۸۰ را بشناسند، آن را قبول داشته باشند. اما این مسئله در همین جا خاتمه پیدا نمیکند. در بسیاری از فعالیتها و رویدادهای روزانه این اصل به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه در حال رخ دادن است. این موارد شامل امور زیر است.
- ۸۰ درصد از فروش شرکت توسط ۲۰ درصد از فروشندگان انجام میشود.
- ۲۰ درصد مشکلات نرمافزاری سبب مختل شدن ۸۰ درصد نرمافزارها میشود.
- ۸۰ درصد از سود شرکت توسط ۲۰ درصد از مشتریان تامین میشود.
البته ممکن است همیشه به طور حتم و دقیق به ۲۰ درصد و ۸۰ درصد تقسیم نشود. در اغلب موارد این درصد صادق است و دلیل اصلی انتخاب آن نشان دادن قدرت اقلیت در برابر حداکثر بیاهمیت است. ممکن است این قانون در زندگی شخص شما نیز رخنه کرده باشد.
- ۲۰ درصد از لباسهای خود را در ۸۰ درصد از مواقع به تن میکنید.
- ۸۰ درصد از فعالیتهای روزانه شما با گوشی همراه توسط ۲۰ درصد از نرمافزارها صورت میپذیرد.
- در اطراف منزل شما شاید چندین خیابان وجود داشته باشد اما در بیشتر مواقع (۸۰ درصد) از یک یا دو خیابان (۲۰ درصد) برای عبور و مرور استفاده میکنید.
پرکاربردترین روشهای ۲۰/۸۰ برای افزایش بهرهوری
محل کار، زندگی شخصی، فعالیتهای اجتماعی، پیشبرد اهداف از پیش تعیین شده و… از مواردی هستند که میتوان در آن از قانون ۲۰/۸۰ استفاده کرد. قانون ۲۰/۸۰ برای جلوگیری از هدر رفتن زمان و رسیدن به نتایج مطلوب در کمترین زمان ممکن است. حال که بهطور کامل با این اصل آشنایی پیدا کردید میتوانیم روشهای استفاده از آن را در شرایط مختلف بیان کنیم.
حیطه کاری
برای این مهم باید تمامی فعالیتهای روزانه و وظایف خود در محل کار را یادداشت کنید. حال این وظایف را در جدولی وارد کنید و در ستون اول و در مقابل هر کدام از آنها زمان مورد نیاز برای انجام وظیفه را یادداشت کنید. در ستون دوم میزان بازدهی یا سوددهی نهایی آن را بنویسید. در نهایت با تحلیل و بررسی این جدول وظایفی را که دارای اهمیت کمتری هستند را مشخص کنید. این فعالیتهای کم اهمیت را یا در زمانهای دیگری انجام دهید یا به دیگری محول کنید. در این صورت میتوانید تمام تمرکز خود را بر روی وظایفی قرار دهید که بالاترین درصد اهمیت را دارند.
با انجام این مهم میتوانید در کوتاهترین زمان به موفقیت بیشتری دست پیدا کنید. از دیگر مزیتهای استفاده از این قانون در محل کار خلاص شدن از فعالیتهای بیهودهی زمانبر است.
مطالعه روزانه
۱۰ کتابی را که اخیرا مطالعه کردهاید را انتخاب کنید. به آنها بر اساس اطلاعات مفیدی که در اختیار شما قرار دادهاند امتیاز بدهید. حالا ببینید کدام کتابها بیشترین امتیاز را از آن خود کرده و برایتان مفید بودهاند. این امتیازبندی سبکهای مفید و مورد علاقه شما را تعیین میکند که به کمک آن میتوانید در انتخاب خود برای خرید کتاب در آینده دقت بیشتری داشته باشید. این روش برای افرادی مناسب است که حداقل زمان ممکن برای مطالعه را دارند و به کمک روش ۲۰/۸۰ میتوانند در زمان کم، مفیدترین اطلاعات را دریافت کنند.
اثاثیه منزل
شاید در بین لوازم برقی یا دیگر لوازمهای منزل، برخی بیشتر از حد معمول خراب شوند یا به مراقبت نیاز داشته باشند. این لوازم را شناسایی کنید و آنها را به سه دسته تقسیم کنید. دسته اول آنهایی که طرز استفاده صحیح آنها را باید یاد بگیریم. دسته دوم جایگزینی مناسب با حداقل استهلاک برای آن در نظر بگیریم. دسته سوم آنهایی که دارای استهلاک زیادی هستند و در دو دسته دیگر جایی ندارند را به طور اساسی تعمیر و به شکل ویژهای مراقبت کنید.
کسب و کار
اگر مدیر یک کسب و کار هستید و محصولی را به فروش میرسانید، این اصل در افزایش سودآوری میتواند بهترین عملکرد را داشته باشد. تمام مشتریان خود را به صورت لیست در بیاورید و در مقابل هرکدام از آنها از سود سالانه کسب شده از خرید آنها را یادداشت کرده و بر اساس آن به مشتریان خود امتیاز دهید. آنهایی که بالاترین امتیازها را دریافت کردهاند شناسایی کنید و سعی کنید بیشتر تمرکز خود را بر روی آنها قرار دهید. به این معنی که ۸۰ درصد از تمرکز خود را بر روی ۲۰ درصد از مشتریان منعطف کنید.
حتما توجه داشته باشید که این موضوع نباید شما را از دیگر مشتریان و بازاریابی محصول غافل کند. باید بعد از انجام اصل پارتو در خصوص کسب وکار خود، یک برنامهریزی بلندمدت برای بازاریابی قوی و جذب مشتریان بیشتر کنید و لیست ۲۰ درصدی مشتریان خود را افزایش دهید.
تکنیکهای موثر در اصل پارتو چیست؟
برای افزایش بهرهوری اصل پارتو باید چند عامل مهم را مدنظر داشته باشید. با تمرکز بر روی این تکنیکها میتوان عملکرد بهتری به کمک قانون پارتو داشت.
- اولویت: در ابتدا باید یک برنامهریزی دقیق و شفاف داشته باشید که بتوان در آن به اولویت بندی پرداخت. تعداد فعالیتهای لیست شده در برگه مهم نیست. مهم انتخاب با ارزشترین آنها است. اولویت با آنهایی است که بیشترین تاثیر را دارند.
- شناسایی خطرات احتمالی: نباید اصل پارتو را اشتباه برداشت کنید و تمامی حواس خود را در اختیار چند مورد مهم بگذارید. بلکه باید بیشتر حواس خود را منعطف آن کنید. حواسپرتی و غفلت از دیگر فعالیتها ممکن است خطرات احتمالی و جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
- هدفگذاری: موضوع هدفگذاری بسیار با اهمیت است. این هدفگذاری است که به اصل پارتو بها و ارزش میدهد. بدون هدف نمیتوان کار مفیدی را پیش برد.
اصل پارتو میتواند در دراز مدت تاثیرات شگرفی بر روی زندگی شغلی و شخصی شما داشته باشد. کارشناسان وب سایت منابع انسانی اچ ار سرویس آماده مشاوره به کسب وکارهای شما برای افزایش بهرهوری با روش پارتو هستند.