آیا میدانید مصاحبه شغلی چیست و چگونه بر استخدام در جایگاه شغلی دلخواهتان تأثیر میگذارد؟
آیا شما هم با افرادی روبرو شدهاید که از لحاظ تجربه کاری و میزان تخصص در سطح قابل قبولی نیستند اما در یک موقعیت شغلی فوق العاده خوب استخدام شدهاند؟
بنظرتان چرا این فرد توانسته در چنین جایگاهی استخدام شود اما افراد دیگری که تخصص و سوابق کاری به مراتب بهتری دارند، هنوز هم در شرکتهای رده پایین مشغول به کارند؟
بهتر است بدانید، مهمترین دلیلی که افراد نمیتوانند در شرکت دلخواهشان استخدام شوند، همین مصاحبه شغلی و عدم پاسخگویی صحیح و اصولی به سؤالات کارفرما و یا مدیر منابع انسانی است.
در واقع، مصاحبه شغلی تأثیر بسزایی بر آینده شغلی شما خواهد داشت و تأکید میکنیم حتما پیش از انجام هر مصاحبه، با ویژگیهای فرصت شغلی مورد نظر، فرهنگ سازمانی شرکت و همچنین روحیات مدیر آن شرکت آشنا شوید. به این شکل بهتر میتوانید سؤالات جلسه مصاحبه را حدس زده و سپس پاسخ دهید.
در همین راستا، ما در این مقاله از اچ آر سرویس قصد داریم، رایجترین سؤالات جلسه مصاحبه شغلی را با شما در میان گذاشته و پاسخی مطلوب برای هر یک ارائه کنیم. تا انتها همراه ما باشید.
مصاحبه شغلی چیست؟
مصاحبه شغلی که به آن مصاحبه استخدامی نیز گفته میشود، گفتگویی است که میان کارفرما و یک کارمند احتمالی صورت میگیرد. در پایان چنین جلساتی، فرد مصاحبه شونده (کارجو) پس از ارزیابی از سوی مصاحبه کننده (کارفرما) یا در جایگاه شغلی موردنظر جذب شده و یا در این گزینش، پذیرفته نخواهد شد.
در ادامه راجع به نکاتی که در جلسه مصاحبه استخدامی باید رعایت کنید، صحبت خواهیم کرد. همچنان همراه ما باشید.
آمادگی برای مصاحبه کاری موفق در واقع به این معنا نیست که شما سؤالاتی در ذهن داشته باشید و پاسخ آنها را حفظ کنید. تنها کافی است برای بررسی نحوه پاسخگویی خود به سؤالات وقت بگذارید. هرچه از آمادگی بیشتری برخوردار باشید، در طول مصاحبه شغلی نیز اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت.
رایجترین سؤالات جلسات مصاحبه شغلی
به هیچ عنوان فکر نکنید که با حفظ کردن پاسخ برخی سؤالات میتوانید آمادگی بالایی برای حضور در این جلسه را داشته باشید. بلکه آمادگی برای جلسه مصاحبه شغلی تا حد زیادی به اعتماد به نفس و برخورداری از شناخت کافی نسبت به شرکت مورد نظر، بستگی دارد.
از این رو، کافی است بر نحوه پاسخگویی، فن بیان و افزایش میزان اعتماد به نفس خود وقت بگذارید و در این موارد کلیدی، خود را بهبود دهید.
حال، به مهمترین سؤالات جلسات مصاحبه استخدامی میپردازیم. این پرسشها عبارتند از:
بسیار خب، لطفا خودتان را معرفی کنید
به احتمال بسیار زیاد، این اولین سؤالی است که در مصاحبه حضوری و یا مصاحبه آنلاین با آن مواجه خواهید شد. بنابراین، نحوه پاسخگویی به این سؤال، سرنوشت ادامه جلسه را تعیین میکند.
در واقع کارفرما میخواهد بداند که شما چه تصویری از خودتان دارید و تا چه حد خود را برای کسب این فرصت شغلی محق میدانید. پس، تلاش کنید از حاشیه رفتن خودداری کرده و به صورت کوتاه راجع به مشخصات فردی خود کمی صحبت کنید. سپس به توانمندیهای خود اشاره کنید. مهارتها، تخصص و دانشی که برای کسب شغل موردنظر در خود دارید را بیان کنید. اما در گفتن این موارد اغراق نکنید!
خودتان را تنها در قالب یک جمله توصیف کنید
میدانیم که توصیف یک جملهای از خود، کاری دشوار است اما بهتر است از همین الان به این موضوع بیندیشید. چرا که هدف کارفرما از طرح چنین پرسشی این است که بداند شما چه شناختی از خود دارید، تیپ شخصیتیتان چیست و چگونه خود را ارزیابی میکنید.
در پاسخ، سعی نکنید خود را خیلی خوب و بی نقص جلوه دهید و یا با استفاده از کلمات مثبت، نظر کارفرما را به خود جلب کنید. کافی است کلمات کلیدی مرتبط با فرصت شغلی را به خاطر بیاورید و در آن جمله از چنین کلماتی استفاده کنید.
به عنوان مثال شما برای استخدامی در شغل کپی رایتر به مصاحبه دعوت شدهاید. یکی از مهمترین ویژگیهای یک کپی رایتر نیز خلاقیت و توانمندی در نوشتن است. بنابراین بهتر است خود را اینگونه معرفی کنید: “من فردی خلاق، علاقمند به نوشتن و عاشق جستجو هستم.”
هدفتان از کار کردن در این شرکت و چنین جایگاه شغلی چیست؟
در واقع با طرح این سؤال، کارفرما در حال بررسی انگیزههای شما است. او میخواهد دیدگاه شما نسبت به موفقیت شغلی را متوجه شود. بنابراین، باید پیش از مصاحبه، اولویتها و اهداف خود را نسبت به شغل دلخواهتان مشخص کنید و از به کار بردن جملاتی مثل، بدست آوردن پول زیاد، تصاحب جایگاه مدیریت و امثال آن خودداری کنید.
کافی است توضیح دهید شرکت آن کارفرما چه مزایایی دارد و بگویید که در واقع مزایای شرکت مانند توجه ویژه به منابع انسانی، شهرت شرکت، اهمیت به پیشرفت کارکنان و… باعث شده تا من برای اشتغال در آنجا مشتاق باشم.
چرا شغل قبلی خود را ترک کردید؟
شاید طرح این سؤال شخصی برایتان چندان جالب نباشد اما کارفرمای بعدی شما حق دارد بداند که در مشاغل قبلی، چگونه عملکردی داشتهاید. این تشخیص نیز براساس صحبتهای مثبت یا منفی که راجع به محیط کار و مدیر پیشین خود ابراز میکنید، بدست میآید.
توصیه میکنیم حتی اگر در محیط کار قبلی خود مورد ظلم واقع شده و مدیر نالایقی داشتهاید، این مسائل را در جلسه مصاحبه بازگو نکنید. حقیقت این است که کارفرما دوست ندارد توهینها و قضاتوتهای شما را نسبت به یک مدیر دیگر بشنود.
کارفرمایی که روبروی او نشستهاید با طرح این سؤال میخواهد بداند که تا چه حد صبورید، میزان توانایی شما در حل تعارضات چقدر است، تا کجا به شغل خود تعهد دارید و اگر روزی از شرکت او نیز خارج شدید، قرار است چه حرفهایی پشت سرش بزنید!
میزان حقوق یا دستمزد مد نظرتان چقدر است؟
برای اینکه بتوانید جوابی قانع کننده در برابر میزان دستمزد داشته باشید، بهتر است نکات زیر را مطالعه کنید.
حداقل و حداکثر مشخص کنید
یعنی بجای گفتن این جمله که من میزان دستمزد ماهانه خود را ۵ میلیون میدانم؛ بهتر است بگویید با توجه به تخصص و سوابق کاری من در این شغل، چیزی حدود ۴ تا ۶ میلیون را مناسب میدانم. سعی کنید تفاوت حداقل و حداکثر را خیلی وسیع نکنید. چرا که کارفرما دچار ابهام شده و ممکن است مبلغ حداقلی را برایتان در نظر بگیرد.
کمی وقت بگذارید و راجع به میانگین دستمزد آن شغل تحقیق کنید
اگر برایتان امکان دارد از کارمندان همان شرکت راجع به میزان حقوق ماهانه بپرسید. در غیر این صورت از افرادی که در مشاغل مشابه و در شهری که شرکت در آن قرار دارد، پرس و جو کنید.
به خاطر داشته باشید، شهری که در آن مشغول به کار هستید نیز تأثیر بسزایی در میزان دستمزد شما دارد. زیرا به طور کلی، میان دستمزد شهرهای بزرگ و کوچک تفاوت وجود داشته و این مورد را در پیشنهاد خود باید لحاظ کنید.
مخارج جانبی را درنظر بگیرید
اگر نوع کار به نحوی است که باید مدام در در حال رفت و آمدهای درون شهری و یا برون شهری باشید؛ بهتر است اینگونه مخارج را به حقوق پیشنهادی خود اضافه کنید.
موضوع را منحرف کنید
به خاطر داشته باشید برخی از مدیران پیش از بیان جزئیات شغل، درمورد دستمزد درخواستی از شما سؤال میکنند. این در حالی است که هنوز اطلاعات دقیقی راجع به فرصت شغلی پیش رو ندارید و بهتر است که بحث را کمی منحرف کنید. به این صورت که بگویید: “اجازه دهید بیشتر با شرکت و نوع کار آشنا شوم تا بتوانم مبلغ دقیقی را بیان کنم.”
راجع به گزینههای جبران حقوق صحبت کنید
بیمه، مرخصی با حقوق، سهیم شدن در بخشی از سود فروش، تعداد روزهای تعطیلات ماهانه و امثال اینها، مزایایی هستند که ممکن است در فیش حقوقیتان دیده نشوند اما ارزشی مانند میزان دستمزدتان دارند. زیرا به مرور و با انباشته شدن طی سالهای متمادی شما از سرمایههای سودمند جانبی برخوردار خواهید شد.
آیا با تمام سیاستها و قوانین شرکت کنار میآیید؟ در غیر اینصورت چه کاری انجام میدهید؟
در اینجا باید با خودتان رو راست باشید و صرفا به خاطر دستیابی به موقعیت شغلی پیش رو، از مواضع خود کوتاه نیایید. همه ما میدانیم که در هر صورت برخی از قوانین سازمانها برایمان ناخوشایند است و باید با استفاده از مهارت حل مسئله، با چنین مشکلاتی مقابله کرد.
بنابراین بهتر است از قبول بی قید و شرط تمام اصول شرکت خودداری کنید. سپس توضیح دهید که اگر در شرایطی قرار بگیرید که قوانین را برای کارمندان و یا حتی مشتریان ناعادلانه و مضر ببینید، راجع به تغییر آن از طریق تعامل سازنده با مدیر، اقدام خواهید کرد.
به عبارت دیگر، با اینگونه پاسخها به کارفرما میگویید که شما فردی منطقی، توانمند در حل مسئله و عملگرا هستید.
در پایان
باید اشاره کنیم که تعداد سؤالات جلسات مصاحبه شغلی با توجه به درخواستهای شغلی و نوع تیپ شخصیتی مصاحبه کننده میتواند متفاوت باشد. اما به طور کلی، مجموعه پرسشهای موجود در این مقاله، در تمام جلسات مصاحبه استخدامی (هرچند با بیانی متفاوت) مطرح خواهد شد.
بنابراین سعی کنید پیش از روز مصاحبه، آمادگی خود را افزایش داده و به طور کامل راجع به مسائل گفته شده در این مطلب، تحقیق کنید تا نتیجه دلخواه خود را کسب کنید.
به نظر شما دقیقا مصاحبه شغلی چیست، چه چالشهایی را برایتان دارد و چگونه میتوان به راحتی آن را پشت سر گذاشت؟